Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Teheran negira da je konfiskovao Nobelovu nagradu


Iran je danas negirao optužbe Norveške da je konfiskovao Nobelovu nagradu za mir dodeljena 2003. godine aktivisti za zaštitu ljudskih prava Širin Ebadi.

"Iznenađeni smo da su norveške vlasti zauzele tako tendenciozan i ishitren stav, ignorišući zakone i pravila koje svi poštuju", rekao je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast.

Norveško Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je ranije da je zlatna Nobelova medalja i diploma koju je Ebadi dobila odnesena u kutiji iz banke. Takode je saopšteno da je njen suprug uhapšen i pretučen.

Ebadi je istakla da su iranske vlasti tražile plaćanje poreza na novčanu nagradu u iznosu od 1,3 miliona dolara, ali je nagrada izuzeta od plaćanja poreza prema lokalnom zakonu.

Norveško Ministarstvo inostranih poslova bilo je "šokirano", ističući da je konfiskacija medalje i diplome nešto što su prvi put vlasti neke zemlje ucinile.
Ebadi je kritikovala iranske vlasti zbog spornih rezultata predsedničkih izbora održanih u junu i kasnijeg tretmana učesnika demonstracija.
XS
SM
MD
LG