Dostupni linkovi

Neuspjeli pokušaj prekida proslave u Pragu


Oko 300 militanata češke krajnje desnice pokušalo je u utorak popodne da poremeti u centru Praga proslavu 20. godišnjice pada komunizma, datum koji je postao nacionalni praznik.

U popodnevnim satima, nekoliko hiljada praških studenata ponovilo je maršutu, poput demonstracija 17. novembra 1989.godine, kako se ne bi zaboravila borba njihovih starijih.

Brutalna represija ovih mirnih studentskih demonstracija prije 20 godina bila je detonator ogromnog vala protesta u cijeloj zemlji, nazvanoj "Plišana revolucija", koja je dovela do uspostavljanja "vlade nacionalnog jedinstva 10. decembra 1989. i izbora disidenta Vaclava Havela za predsjednika.

Okupljeni bez dozvole općinskih vlasti ispred Narodnog pozorišta, militanti "Radničke partije" osudili su u utorak, kako kažu, "korumpirani liberalni režim" nakon pada komunizma i "otvaranje naše lijepe češke države imigraciji koja uništava sve", javio je AFP. "Oslobodite našu djecu"!, pisalo je na jednom transparentu, aludirajući na nedavnu policijsku raciju protiv organizatora neonacističkog koncerta.

Policija je prekinula skup i uhapsila 11 osoba, objavila je glasnogovornica Andrea Zulova.
XS
SM
MD
LG