Dostupni linkovi

Usvojena Rezolucija o ukidanju viza


Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o ukidanju evropskih viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, počev od 19. decembra. Očekuje se i ubrzanje postupka za Albaniju i BiH.

Ne radi se o konačnoj odluci zemalja Evropske unije o ukidanju viza, ali se radi o izražavanju raspoloženja zemalja članica za ukidanje viza, naročito za građane Crne Gore, Srbije i Makedonije, javila je dopisnik RSE iz Brisela Gjeraqina Tuhina.

Evropski parlament u strukturi evropskih institucija, naime, i dalje ima samo konsultativni karakter, ali je od 1. oktobra svaka odluka Parlamenta obavezujuća za Evropsku uniju.

Evropski parlament je u izvještaju koji je danas izglasan naveo 19. decembar kao datum kada treba da se ukinu vize za građane Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Odluka Evropskog parlament odražava raspoloženje 27 zemalja članica, čiji će ministri unutrašnjih poslova na sastanku 30. novembra, sada je već izvjesno, i formalno donijeti odluku o ukidanju viza za građane ove tri zemlje.

U drugom planu ostaju Albanija i Bosna i Hercegovina, koje i dalje treba da se bore za ispunjenje zadataka koji proizilaze iz Mape puta.

Parlament je, kako javlja dopisnica RSE, zatražio da se vizni režim za ove dve zemlje ukine u trenutku kada Tirana i Sarajevo ispune sve tehničke uslove za bezvizni režim.


Ubrzavanje postupka za BiH i Albaniju


Zastupnica Slovenije u parlamentu EU i izvestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon kaže da je ukidanje viza prije roka novogodišnji poklon građanima Balkana.

Tanja Fajon


"Vrlo sam zadovoljna da je Srbija ispunila sve uslove i da sada očekujemo viznu liberalizaciju za sve državljane Srbije već 19. decembra, što je dobra vijest za sve u Srbiji jer će moći da se putuje i prije katoličkog Božića", rekla je Fajon.

Građani BiH i Albanije od decembra će ostati izolovani u ovom regionu, jer njihove vlade nisu ispunile uslove za bezvizni režim.

Ipak, Tanja Fajon kaže kako su parlamentarci dali podršku skraćenju postupka za ulazak na bijelu šengen listu čim postavljeni kriteriji budu ispunjeni.

„Mislim da je poruka građanima BiH i Albanije stvarno dobra jer mislim da će sve institucije - i Parlament i Komisija i Vijeće - učiniti sve što je moguće da bi ubrzali proces vizne liberalizacije za BiH. Nadam se da je još uvijek relaistično očekivati da bi državljani BiH mogli slobodno putovati u EU već u sedmom mjesecu sljedeće godine.“


Ispuniti uslove narednih mjeseci


Osman Topčagić, šef Misije BiH pri EU u Briselu, kaže kako je sada najvažnije preostale uslove ispuniti u naredna dva do tri mjeseca:

Osman Topčagić
„Sada puno toga zavisi da mi mali broj preostalih obaveza uredno završimo, da ovaj monitoring koji će Evropska komisija slati dođe u Brisel sa pozitivnim izvještajem, i ja mislim da ovdje postoji doobro raspoloženje da se stvari odvijaju po ubrzanoj proceduri.“

BiH je ispunila određene uslove, poput biometrijskih pasoša kojih je do danas odštampano oko 14.000. Ispunjeni su i još neki tehnički uslovi. No, ono što bi trebao biti prioritetni zadatak u narednom periodu, kako kažu iz Evropske komisije, su izmjene Krivičnog zakona i napredak u borbi protiv korupcije. Zora Stanić, glasnogovornica Misije EK u BiH:

„Također je od ključne važnosti jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja granicama. Naravno, važno je da se što prije nastavi s imenovanjem direktora i zamjenika direktora Policijske direkcije za koordinaciju. Vrijeme mogućeg prijedloga za liberalizaciju viznog režima će zavisiti od brzine kojom će BiH ispuniti preostale uslove. Čim EK bude smatrala da je BiH ispunila preostale obaveze, odmah će poduzeti sve neophodne aktivnosti i predstaviti prijedlog, pošto ona mora predstaviti prijedlog za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Nadamo se da će to biti brzo.“


Predsjednik Parlamentarne komisije za evropske integracije Halid Genjac ocjenjuje kako je dosadašnje ispunjavanje uslova bilo traljavo jer nije postojao politički konsenzus o nekim pitanjima i navodi da, što se tiče preostalih uslova, nema takvih prepreka:

„Postignuti su konsenzusi oko načina rješavanja ovih preostalih pitanja i sad je samo da u skladu sa poslovnikom i procedurama u Parlamentu te aktivnosti završe na vrijeme. Ove preostale obaveze mislim da su na dobrom putu da se riješe jer poznato je da su sva preostala zakona u parlamentarnoj proceduri i mislim da je, imajući u vidu da i sa biometrijskim pasošima idu aktivnosti prilično dobro, pokazana ozbiljnost da bismo ipak uhvatili tu realnu šansu da bismo sredinom iduće godine naše vize budu liberalizirane.“

Genjac je najavio da će članovi Komisije tražiti na svakoj narednoj sjednici Parlamenta BiH izvještaj o napretku u ispunjavanju uslova i insistirati na ubrzanju reformi u institucijama BiH.

XS
SM
MD
LG