Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EK: Nedostaje i dalje borba protiv korupcije i kriminala


U novom izvještaju Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji ocijenjeno je da su političke reforme u Crnoj Gori nastavljene i da je određen napredak ostvaren u reformi pravosuđa, dok se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u cjelini glatko sprovodi.

"Crna Gora je prošle godine napredovala u ispunjavanju političkih kriterijuma i jačanju demokratije i vladavini prava, ali bi trebalo da učini i dodatne napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Veliki izazov predstavlja sprovođenje zakona i jačanje administrativnih kapaciteta", ocijenio je šef delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopold Maurer, predstavljajući godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

"U sektoru pravosuđa, bezbjednosti, pranja novca, azila, zaštiti podataka i slobodi izražvanja Crna Gora bi trebalo da poboljša napredak", naveo je Maurer i podsjetio da je Evropska komisija preporučila ukidanje viza za ulazak u Evropsku uniju.

U prvoj reakciji ministar za evropske integracije Gordana Đurović je saopštila da će Vlada i Skupština tek analizirati preporuke Evropske komisije, i konstatovala da su navdene ocjene blaže nego u prethodnim izvještajima:

Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
"Reći ću i da ima rečenica koje su po težini ublažene u odnosu na prethodne koje pratim, snagu izraza koje se koriste u pojedinim djelovima, ali i dalje govore o kritičkom osvrtu, posebno mislim tu na oblast prevencije i edukacije u oblasti korupcije i rezultata saradnje između različtih stikholdera, kako bi sada rekli moderno. U crnogorskom društvu u borbi protiv korupcije mi doživljavamo sve preporuke na način da pažljivo se potrudimo u narednom periodu da ih sprovedemo jer su namijenjene prvenstveno dobrobiti prosječnog građanina u Crnoj Gori, i onoga što se zove vladavina prava, jake institucije i jednaka pravila za sve. U tom smislu mi ćemo i na Nacionalnoj komisiji za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije takođe analizirati preporuke Evropske komisije, to će svakako uraditi Vlada u svakom od svojih resora, preporuke su važne za parlament, preporuke su važne i za lokalnu upravu, važne su i za civilno društvo, važne su i za medije."

Zabrinjava što se neke ocjene ponavljaju


Za opozicione političke stranke najveći problem Crne Gore predstavlja nedostatak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to su konstatacije koje se ponavljaju u svakom izvještaju Evropske komisije.

Koča Pavlović
, portparol Pokrete za promjene, ukazuje da najveću zabrinutost izaziva nedostatak političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom:

Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
"Očigledno je da su korupcija i organizovani kriminal i dalje ogroman problem, da Evropska komisija ocjenjuje da je to i dalje ogromni problem koji predstavlja očigledno nepremostivu branu ovome režimu, i nepremostivu branu za demokratizaciju i reformu u Crnoj Gori. Ono što po našem mišljenju zabrinjava jeste da je to nešto što se ponavlja iz izvještaja u izvještaj i s obzirom na situaciju koju imamo u državi bi trebalo da zabrine sve nas."

Odgovarajući na konkretno pitanje da li ima političke volje za suzbijanje korupcije i kriminala, s obzirom da se iste konstatacije u izvještajima Evropske komisije godinama ponavljaju, Gordana Đurović je saopštila da se radi o velikom porastu pravosnažnih presuda iz oblasti korupcije i kriminala:

"Broj pravosnažnih sudskih presuda povećao se za 117 posto, sa 35 na 76, a broj pravosnažnih presuda povećao se sa 37 na 94, u zadnje tri i po godine, što govori i rastu 154 posto u periodu jun 2008. i jun 2009. Jedan veliki trend rasta broja pravosnažnih presuda i ovaj trend tipa da je broj pravosnažnih presuda u korupciji porastao za 154 posto nijesam pročitala ni u jednom mediju."


Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i dugogodišnji advokat Petar Kankaraš kaže da su potrebni dalji napori da bi se osigurala nezavisnog sudstva i autonomija tužilaštva, te da saopšteni podaci o broju riješenih slučajeva uglavnom zamagljuju suštinu:

"Takve ocjene su donesene na osnovu brojki, brojki riješenih predmeta. Ovi podaci otkrivaju mnogo, i sakrivaju mnogo toga što treba da znamo. Ja sam siguran da je sudstvo u tom brojčanom smislu efikasnije, ali da li je efikasnije u smislu ostvarivanja pravde, vjerujte da nijesam siguran u to."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG