Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rehn: rizično odbijanje butmirskog paketa


Europski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je u Sarajevu da BiH odbijanjem butmirskog paketa rizikuje da ostane samo u pridruženom, a ne punopravnom članstvu EU.

"Političari u BiH treba da budu svjesni da je ovo važan trenutak za zemlju. Ako ne bude napretka u ispunjenju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnoj evoluciji, koja će zemlju učiniti kredibilnom prvo za kandidatski status, a potom i punopravno članstvo, onda zemlja rizikuje da ostane u nekoj vrsti pridruženog članstva, na šta se odnosi Sporazum o stabilizacaiji i pridruživanju, a koji ne implicira punopravno članstvo", rekao je Ren.

Evropski komesar Oli Ren i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, uoči nastavaka pregovora političkih lidera iz BiH sa predstavnicima EU i SAD, poručili su da BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi nastaviti proces pridruživanja EU i NATO-u.

"Paket će obuhvatiti pitanja koja će omogućiti državi da ima nadležnosti da efikasno ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO-u.

Ovo je paket i nemoguće je uzeti jedan njegov dio, a drugi odbaciti. Riječ je o izbalansiranom prijedlogu", rekao je Štajnberg.

Ren je odbacio svaku mogućnost da dogovor obuhvati samo uslove za gašenje OHR-a bez ustavnih promjena i naglasio da je suština pregovora dogovor o paketu reformi neophodnih za napredak zemlje, a ne da svaka od stranaka uzme ono što joj odgovara, pišu današnje "Nezavisne novine".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG