Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstavnici NVO na pomenu žrtvama u LovasuKomemoracija žrtvama ratnog zločina u selu Lovas u Hrvatskoj održana je u nedelju, povodom 18. godišnjice ubistva 22 civila, a skupu su prisustvovali i predstavnici Fonda za humanitarno pravo i organizacije Žene u crnom iz Beograda.

Koordinatorka žena u crnom Staša Zajović izjavila je agenciji Beta da su aktivistkinje te organizacije sa porodicama žrtava posetile mesto zločina i grobnicu u kojoj su sahranjeni ubijeni civili.

Ona je dodala da komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici vlasti iz Srbije, ocenivši da to pokazuje da nije napravljen diskontinuitet sa politikom prethodnog režima.

Za zločin u Lovasu pred Većem za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Optuženi se terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Prema navodima optužnice, oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u incidentima stradala su još tri civila.
XS
SM
MD
LG