Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija: uhapšeno više od 50 opozicionaraU Moskvi je u ponedjeljak navečer uhapšeno više od 50 pripadnika opozicije koji su osudili nepravilnosti tokom općih izbora na kojim je pobijedila Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina, izjavio je jedan policijski izvor za moskovski radio Echo.

Među uhapšenim su Lolita Caria, liderka Ujedinjenog građanskog fronta, pokreta bivšeg svjetskog šampiona u šahu Garija Kasparova i lider opozicionog pokreta "Mi" Roman Dobrohotov, javila je agencija Interfax, a kako je za radio Echo izjavio jedan od lidera pokreta Solidarnost, liberal Boris Nemcov, uhapšeno je takođe dvadeset i šest članova ovog opozicionog pokreta.

Stotinjak demonstranata je odgovorilo na poziv organizatora da izađu na ulice i osude prevare na općinskim i regionalnim izborima održanim u nedjelju u nekoliko ruskih regija. U Moskvi je lista Ujedinjene Rusije na čijem čelu je kontroverzni gradonačelnik Jurij Lujkov dobila 66 posto glasova, što je 20 posto više nego na prethodnim izborima 2005. godine, prema podacima centralne izborne komisije.
XS
SM
MD
LG