Dostupni linkovi

Održani novi prosvjedi u Širokom Brijegu


Sa današnjih prosvjeda, Foto: RTV Mostar
Sa današnjih prosvjeda, Foto: RTV Mostar
Danas su u Širokom Brijegu pod motom „Život za Široki" ponovno održani prosvjedi navijača Nogometnog kluba Široki Brijeg, Udruženja boraca i građana Širokog Brijega.

Navijači su zatražili podnošenje ostavki, prvenstveno potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i direktora programa Federalne televizije Zvonimira Jukića:

„Zbog njegovih propusta i pristranih komentiranja i plasiranja u eter neprovjerenih informacija samo sa jedne strane, koje su trajno etiketirale cijeli jedan grad i stanovništvo, svjesno prikazavši jednu sliku, ignoriravši službena izvješća", pojasnio je razloge za ostavku u ime navijačke skupine Škripari Ante Mikulić.

Navijačka skupina Škripari poručila je kako su Širokobriježani ogorčeni na političare koji ih predstavljaju.

"Hrvatski političari dušebrižnici – šutnjom nam ne pomažete, već samo izdajete. U ovih pet dana od nemilih scena u Širokom Brijegu rijetki su oni koji su javno istupili i progovorili u ime tog istog naroda čije je branjenje interesa i integralnosti njihov temeljni posao“, poruka je koju je u ime navijačke skupine Škripari pročitao Ante Mikulić.

Predsjednik Nogometnog kluba Široki Zlatan Mijo Jelić izjavio je kako samo okončanje istrage može smiriti situaciju:

„Interes Širokog Brijega je da se provede pravedna istraga, jer Širok Brijeg je jedini klub u BiH koji ima licencu UEFA-e po svim segmentima.“

Bio je to drugi prosvjed u Širokom Brijegu, nakon navijačkih nereda prošle nedjelje u tom gradu, u kojim je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić.

Istovremeno, na popularnoj društvenoj mreži, Facebooku, osvanule su grupe "Hoćemo rat protiv ustaša" i "Gazi balije" na kojima se nastavlja širenje mržnje.

"Za sve one koji žele osvetu za ono što se dogodilo u Širokom. I da ih se već jednom riješimo za sva vremena!" i "Je... narod koji je mlađi od mene" samo su neki od glavnih slogana spomenutih grupa.
Prosvjedi u Širokom Brijegu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00


Skupština Zapadnohercegovačkog kantona juče je jednoglasno osudila ponašanje navijača Sarajeva, za koje tvrde da su izazvali nasilne izgrede u Širokom Brijegu. Istaknuto je da se mora raditi na smirivanju tenzija i povratku dostojanstva Širokom Brijegu, koji je, kako tvrde, od nedjelje prošao kroz fizički, politički i medijski linč.

Na vanrednoj sjednici Skupštine tužilac Zapadnohercegovačkog kantona Vesna Ćavar izjavila je da je osam sudskih policajaca pušteno je juče na slobodu, nakon što su pritvoreni pod sumnjom da su dopustili bijeg Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića.

U četvrtak je komesar MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Zoran Galić razriješio dužnosti pet policijskih službenika jer nisu na odgovarajući način zaštitili građane Širokog Brijega i njihovu imovinu prilikom osiguranja utakmice između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo 4. oktobra. saopšteno je iz Uprave policije MUP-a.

Komesar je s dužnosti razriješio Iliju Lasića s mjesta načelnika Policijske uprave Široki Brijeg, Veselka Čovića s mjesta zapovjednika Policijske stanice Široki Brijeg, Dražena Primorca s mjesta načelnika sektora uniformirane policije MUP-a, Marija Borasa s mjesta načelnika Operativnog centra MUP-a, Ivana Brkića s mjesta načelnika Odsjeka kriminalističke policije PU Široki Brijeg.

U skladu s odredbama Zakona o policijskim službenicima navedeni policijski službenici bit će raspoređeni na nova radna mjesta.

Za Knezovićem se i dalje traga

Federalna uprava policije u srijedu je na osnovu naloga Kantonalnog suda iz Širokog Brijega, raspisala međunarodnu potjernicu za Oliverom Knezovićem, zbog sumnje da je u nedjelju pištoljem ubio navijača Sarajeva Vedrana Puljića tokom navijačkih nereda u Širokom Brijegu.

Saopšteno je kako je potjernica raspisana za Knezovićem, rođenim 1974. godine u Sarajevu, s prebivalištem u Širokom Brijegu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno dijelo ubojstva, u sticaju s kaznenim dijelom ubojstva u pokušaju.

Oliver Knezović pobjegao je u ponedjeljak uveče, ubrzo nakon hapšenja.

Hrvatska policija preduzela je mjere nakon što je obaviještena da postoji mogućnost da se u Hrvatskoj krije Oliver Knezović, osumnjičen za ubistvo navijača Vedrana Puljića, nakon bjekstva iz zatvora u Širokom Brijegu.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da hrvatska policija preduzima aktivnosti u tom pravcu i da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH sa kojima razmjenjuju informacije.

On je kazao i kako se nada da će osumnjičeni Knezović, ukoliko se nalazi u Hrvatskoj, biti uhapšen.

Ubijeni navijač Sarajeva Vedran Puljić sahranjen je u četvrtak na sarajevskom groblju Bare.
XS
SM
MD
LG