Dostupni linkovi

Barašin i dalje zahtijeva prebacivanje slučaja "Jurišić u BiH


Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin izjavio je da neće odustati od inicijative da "predmet Jurišić" bude prepušten BiH.

On tvrdi da se Ilija Jurišić, koga je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, našao u jednoj vrstu "pravnog vakuma" zbog zbog mnogih nerješenih i pravno neregulisanih pitanja kada je riječ o radu na predmetima ratnih zločina u regionu.

"Tužilaštvo BiH je kada je u pitanju slučaju Jurišić preduzelo mnoge aktivnosti, dane i dane smo proveli pišući dopise i zahtjeve, učestvovali na sastancima kako bi taj predmet iz Srbije bio prepušten na procesuiranje pravosudnim organima BiH. I dalje ponavljam svoj stav da se za predmete ratnih zločina počinjenih u BiH treba suditi u našoj zemlji", rekao je Baraši za Dnevni avaz.

On nije želio da komentariše presudu, koju je Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo Jurišiću, ističući da je riječ o prvostepenoj presudi koju je izrekao sud u drugoj državi.
XS
SM
MD
LG