Dostupni linkovi

Medvedev kaže da Izrael ne planira napad na Iran




Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je od izraelskih zvaničnika dobio uveravanja da ta zemlja ne planira oružani napad na Iran. U intervjuu za američku televiziju Si-En-En (CNN), Medvedev je potvrdio i da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ovog meseca tajno posetio Moskvu i da su se njih dvojica sastali.

Prema transkriptu intervjua koji je objavio Kremlj, Medvedev se osvrnuo i na pitanje da li bi Rusija pomogla Iranu u slučaju eventualnog napada Izraela. Iako Rusija nema odbrambeni sporazum sa Iranom, "to ne znači da bismo želeli da budemo, ili bili indiferentni prema takvom događaju...

Ali moje izraelske kolege su mi rekle da ne planiraju da postupe na takav način i ja im verujem", rekao je Medvedev, ne precizirajući da li je takva uveravanja dobio od Netanjahua.

Netanjahuov kabinet je 7. septembra saopštio da premijer boravi u poseti jednom tajnom bezbednosnom objektu, ali su se u javnosti tog dana čule špekulacije da je potajno otputovao u Moskvu kako bi ruske zvaničnike odvratio od namere da Teheranu prodaju protivvazdušni sistem S-300, ili da bi ih upoznao sa vojnim planovima Tel Aviva. Ne navodeći detalje Netanjahuovog boravka, Medvedev je rekao da je dolazak u Moskvu bio odluka izraelskog prermijera i da ne zna šta je bio konkretan motiv, navodi Beta.
XS
SM
MD
LG