Dostupni linkovi

Merkelova i dalje vodi u anketama



Konzervativci Angele Merkel CDU-CSU i liberali FDP-a s kojima želi vladati još uvijek su premoćno na čelu ispitivanja provedenog dvije sedmice prije njemačkih parlamentarnih izbora, ali njihova prednost se smanjuje, potvrdila je anketa koju je u petak objavila TV stanica ZDF.

Demokršćani unije CDU/CSU dobivaju 39 posto glasova (jednako kao i prije sedmice dana) a FDP 13 posto (tri posto manje), navodi se u ispitivanju provedenom od 8. do 10. septembra na reprezentativnom uzorku od 1336 birača.

Socijaldemokrati (SPD) ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera, koji bi se trebao suočiti s kancelarkom u nedjelju navečer u vrlo očekivanom TV sučeljavanju, daleko zaostaju s nepromijenjenom potporom od 23 posto glasova, dok njihov partner Stranka zelenih po anketama osvaja devet posto glasova.

Rezultati upućuju na to da bi "koalicija CDU-CSU/FDP imala većinu, iako se njihovo vodstvo nešto smanjilo", objašnjava se na TV stanici ZDF, prenosi Hina.

Pedeset pet posto upitanih osoba misli da će buduća vlada biti formirana od CDU-CSU i FDP (nasuprot 58 posto prošle sedmice), međutim 69 posto ispitanika smatra da još nije sve gotovo.
XS
SM
MD
LG