Dostupni linkovi

Veze estrade i kriminala


Aca Lukas
Aca Lukas

Folk pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, ranjen je sinoć na parkingu ispred svoje zgrade u Novom Beogradu oko 19.30 vatrenim oružjem u desnu butinu. Nakon toga, Vuksanović je prevezen u Urgentni centar. Ovaj napad pokazao je da su estrada i kriminal još uvek povezani, istakli su sagovornici našeg radija.

Nakon ukazane pomoći i noći provedene u Urgentnom centru, Vuksanović je pušten kući, potvrdio je za RSE portparol Kliničkog centra Srbije, Drago Jovanović:

"Gospodin Lukas doveden je sinoć nešto posle 20 časova u Urgentni centar sa prostrelnom ranom kroz desnu butinu. Imao je sreću u nesreći, možemo slobodno tako reći, da je metak prošao samo kroz mišićno tkivo i da nije oštetio ni krvne sudove ni kosti - pružena mu je sva neophodna pomoć, povreda je sanirana i očišćena. On je prenoćio u Urgentnom centru, lekari su bili sve vreme uz njega, ali je već danas pušten kući."

Beogradski mediji izveštavaju da je Aca Lukas izašao ispred zgrade u Gandijevoj ulici 66 nameravajući da uđe u svoj autombil "porše kajen", ali ga je kod poslednje u nizu garaža sačekao napadač u crnoj jakni sa kapuljačom i tamnim pantalonama. Izvadio je pištolj i ispalio hitac u asfalt, a zatim i u Lukasovu desnu natkolenicu. Zatim je pobegao u nepoznatom pravcu, a ranjeni Lukas uspeo je da dođe do svog stana i pozove hitnu pomoć.

Saradnik u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja Zlatko Nikolić kaže za RSE da, imajući u vidu pevačevu prošlost, njegovu zavisnost od kokaina, kockarske dugove i neraščišćene račune sa podzemljem, o kojima je i sam često pričao u javnosti, sasvim je sigurno da je ovaj napad neka vrsta opomene:

"Ovo liči na opomenu. Dakle, upucavanje u nogu iz takve blizine nije bilo sa namerom ubijanja već opominjanja. Zbog čega je ta opomena, to oni koji znaju više o njemu i tim grupama na Novom Beogradu verovatno već znaju, ko je naručio i ko je to mogao da uradi."

Estrada i kriminal tokom 90-ih godina bili su jako povezani. Danas ta povezanost možda nije tako vidljiva, ali su okolnosti slične, kaže za RSE novinar Vojislav Tufegdžić, jedan od autora kultnog filma "Vidimo se u čitulji" i knjiga "Kriminal koji je izmenio Srbiju" i "Oni su jači od nas":

"Iz svega je očigledno da se tu rukuje sa velikim novcem, oružjem i onim što je ilegalno i protivzakonito. Naravno da toga ima, jedan deo estrade funkcioniše upravo po tom mehanizmu, postoje dodatni prihodi novca i to je ružna slika koje, eto, ne uspevamo da se oslobodimo još od davnih devedesetih godina - još uvek se vuku ti konci. To ne primećujemo ne zato što smo slepi i nemoćni da tako nešto uočimo već zato što je to postalo deo stvarnosti, gotovo dve decenije živimo uz takve nakaradne pojave, i zbog toga se to, možda, i ne sankcioniše i ne dovodi u red kako bi trebalo."

Sa ovim stavom slaže se i Zlatko Nikolić. On ističe da je zajednički imenitelj za estradu u kriminal, brz i lako zarađen novac:

"Neće podzemlje da se vrti oko nečega gde nema novca. Dakle, oni nisu filantropi ili neki humanitarci i zato ovi tezgaroši, kako ih nazivaju po tabloidima, koji pevaju od trga do trga, od diskoteke do diskoteke, kada drugi ne mogu da dobiju vize njima to uspeva itd. Sve je tu negde između, siva zova reklo bi se kriminološki, iz razloga što sve to na estradi i nije kriminalno tako da bi bilo grehota i reći da jeste. Ali, da tu ima izrabljivanja i žrtava, to je već vidljivo."

Aca Lukas ima puno obožavalaca u Srbiji. Njegovi koncerti bili su rasprodati čak i u najvećim koncertnim prostorima u Beogradu. Svoj nadimak dobio je po splavu na Savi na kom je započeo svoju karijeru. Snimio je petnaestak albuma, od kojih poslednji nosi ime po jednom od beogradskih grobalja "Lešće". Lukas je bio uhapšen u akciji "Sablja" 2003. zbog neovlašćenog posedovanja oružja i bliskih veza sa Miletom Lukovićem Kumom i Dušanom Spasojevićem Šiptarom, ubijenim vođama zemunskog klana. Tada je izdržao četvoromesečnu zatvorsku kaznu.

Nekada su najveće folk pevačice bile u vezi ili u braku sa najvećim srbijanskim kriminalcima. Svetlana Ražnatović bila je udata za Željka Ražnatovića Arkana, koji je ubijen u beogradskom hotelu "Interkontinetal", a Jelena Karleuša u vezi sa Zoranom Davidovićem Ćandom, koji je ubijen, a za koga se sumnja da je bio umešan u ubistvo Slavka Ćuruvije. Radojka Adžić, poznatija kao Dara Bubamara, bila je u braku sa poznatim novosadskim kriminalcem Lazarom Dugalićem, poznatijim kao Laki, koji je nekoliko godina bio u zatvoru. Spisak ljudi sa estrade i njihova povezanost sa kriminalom daleko je duža i veća od ovih par pomenutih slučajeva.

Ipak, ma koliko izgledalo da je estrada povezana, niko od desetak vrlo popularnih pevača sa kojima smo razgovarali nije želeo da komentariše napad na Aleksandra Vuksanovića.

Teoretičarka medija Ivana Kronja kaže za RSE da postoji jedan deo estrade koji još uvek ponavalja mentalnu matricu ponašanja iz 90-ih godina:

"Očigledno je da neke od zvezda još uvek u toj tabloidnoj kulturi i štampi plasiraju tu vrstu egzotike svoje veze sa sumnjivim delovima društva, pošto je sama umetnost, jer je estrada blagonaklono rečeno neka vrsta primenjene i komercijalne umetničke muzičke grane, uvek povezana sa nečim što je manje kontrolisano i manje zabranjeno u društvu. To je ta druga strana zašto neke ličnosti sebe dovode u vezu sa tim."

XS
SM
MD
LG