Dostupni linkovi

Priština: U razgovore samo ravnopravni


Priština prihvata da razgovara o tehničkim pitanjima samo ako Beograd prizna Prištinu kao ravnopravnu stranu, kažu zvaničnici Kosova. Oni poštuju spremnost šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da olakša ove razgovore, ali ističu da Kosovo sada ima svoje državne strukture i samo one mogu da odluče o formi razgovora u kojima će eventualno Priština učestvovati.

Portparol predsednika Kosova, Xhavit Beqiri kaže kako odgoovrnost za dijalog i njegovu formu imaju samo institucije Republike Kosovo.

„Mi cenimo dosadašnji rad Pitera Fejta, ali za svaku temu koja se odnosi na Kosovo ekskluzivnu odgovornost imaju samo institucije Republike Kosovo“, rekao je Beqiri.

Još odlučniji stav ima Vlada Kosova. Portparol Memli Krasniqi kaže da se sa Beogradom može razgovarati samo ako Srbija prihvati Kosovo kao ravnopravnu stranu i ni na koji drugi način.


„Bilo koja vrsta razgovora se može desiti onda kada Srbija prizna Kosovo kao ravnopravnu stranu u ovim razgovorima. Mislim da je to veoma prirodan uslov, jer je Kosovo nezavisna i suverena država. Tu činjenicu treba da prihvati i Srbija da bi se moglo razgovarati o bilo kojem praktičnom pitanju. Mi verujemo da ima potrebe da se razgovara sa Srbijom kao i sa svakom susednom državom“, rekao je Krasniqi.

Za ovako odlučan stav prema Krasniqiju Kosovo ima podršku i razumevanje međunarodnih partnera.

„Naši međunarodni prijatelji koji podržavaju Kosovo razumeju stav Kosova i verujem da im je jasno da bez promene pozicije Srbije ne može biti ni razgovora“, kaže on.

Nakon rezervi koje je Priština izrazila da UNMIK i njen šef Lamberto Zanier posreduju u razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, spremnost da se uključi u olakšavanje dijaloga je izrazio i visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu, Piter Fejt, koji je rekao da je komunikacija između država regiona jedna od vrednosti koja njima otvara perspektivu evropskih integracija.

Portparol predsednika Beqiri kaže da Kosovo i Srbija imaju o čemu da razgovaraju, ali taj dijalog ne može da započne bez pristajanja Prištine.

„Institucije Republike Kosovo su spremne da razgovaraju sa svim zemljama u smislu produbljivanja diplomatskih i ekonomskih odnosa i saradnji kao države. I sa Srbijom se može razgovarati o pitanjima ekonomske saradnje, liberalizaciji kretanja ljudi i roba, ali ni o jednoj drugoj temi“, kaže Beqiri.

Dijalog između Prištine i Beograda je predviđen u planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a , Ban Ki Muna i ta je odgovornost data šefu UNMIK-a.

Međutim nakon poslednjih razgovora, odnosno indirektnog dijaloga između između Prištine i Beograda kojim je posredovao šef UNMIK-a Lamberto Zanier i izaslanik generalnog sekretara UN-a Andrej Ladejl koji je završen sporazumom od šest tačaka između UN-a i Beograda, koji nije prihvaćen od strane zvanične Prištine, predstavnici Kosova odbijaju da prihvate nastavak razgovora bez prethodnog pojašnjenja ravnopravne pozicije države Kosovo u ovim razgovorima.

XS
SM
MD
LG