Dostupni linkovi

Decentralizacija donosi dobro Srbima


Srbi koji učestvuju u kosovskim opštinskim vlastima očekuju da predstojeća decentralizacija poboljša ekonomsko stanje srpske zajednice. Ministarstvo za lokalnu upravu najavljuje da će proces biti težak zbog protivljenja Beograda.

Klokot, poznata kosovska banja, biće nova opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Lokalni Srbi očekuju da Klokot, u opštini Vitina, zaživi pošto se decentralizacijom vlasti predviđa da opštine imaju veća ovlašćenja, same raspoređuju finansijska sredstva, što bi, kako se veruje, omogućilo privlačenje investicija i razvoj turizma.

Potpredsednik opštine Vitina Saša Marinković nije zadovoljan dosadašnjim ulaganjima u srpske sredine, i očekuje da se to promeni kada Klokot postane opština.

“Ja se nadam da će ova 2009. godina koja nam donosi pilot-projekat decentralizacije donekle izaći u susret našem građanstvu u opštini Vitini i smanjiti broj nezaposlenih. Pilot projekat opština nudi nam decentralizovanu vlast, mnogo radnih mesta mnogo investicija, i da će investitori iz drugih zemlja investirati kod nas”, veruje Marinković.

Klokot je multietnička sredina. Od 1500 Srba koliko ih je u Klokotu živelo pre rata, danas živi oko 1000. Ranije je bilo međuetničkih incidenata, ali je već više od godinu dana mirno. Srbi kažu da je najveći problem nezaposlenost.

Prema planu Martija Ahtisarija predviđeno je formiranje pet novih srpskih opština, Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot i prošenje teritorije sadašnje opštine Novo Brdo, dok će Mitrovica biti podeljena na severni i južni deo.

Ali, Vlada u Beogradu je odbacila decentralizaciju koju je predložio Marti Ahtisari. Predstavnici srpske vlade na Kosovu više puta su isticali da bez donošenja nove odluke Saveta bezbednosti neće prihvatiti nikakve planove o decentralizaciji.

Protivljenje Beograda je prema rečima kosovskog ministra za lokalnu upravu Sadrija Feratija upravo i najveći problem u decentralizaciji srpskih sredina, što otežava i saradnju sa lokalnim Srbima. To pitanje će, kaže Ferati, biti najveći izazov.

“Nema ometanja procesa jer je decentralizacija na putu. Ali nema rezultata koje smo očekivali. U dilemi smo da li ćemo imati podršku lidera Srba i srpske zajednice u pripremama za lokalne izbore i u formiranju vlasti u novim i postojećim opštinama”, rekao je on.

I dok među Srbima ima protivljenja, Klokot je, kaže ministar Ferati, pozitivan primer.

“U Klokotu imamo dobru saradnju. Predvideli smo da u februaru počne izgradnja sedišta buduće opštine i razmotrićemo još neke druge projekte kako bi Klokot postao adminstrativni centar”, rekao je Ferati.

Decentralizacija ima za cilj da unapredi lokalnu upravu, osigura transparentnost i efikasnost javnih službi, navedeno je u Ahtisarijevom planu. Zato i Marinković veruje da će se u Klokot banji, bogatoj prirodnim resursima, mnogo toga promeniti na bolje jer će zaživeti turizam i otvoriti nova radna mesta.

“Klokot kao buduća opština je na strateškom položaju da poseduje puno prirodnih resursa gde možemo i investirati u fabrike mineralne vode, postoje trenutno dve banje gde ima slobodnih radnih mesta i nadam se da će u 2009. mnogo više promeniti živote naših ljudi na teritoriji opštine Vitina a buduća opština Klokot”, smatra Marinković.

Decentralizacija vlasti je posebno namenjena Srbima, kako bi se uspostavila autonomija opština, izbegla marginalizacija, te Srbi sami upravljali i sprovodili projekte radi unapređenja kvaliteta života. Marinković kaže da se srpska zajednica tek treba upoznati sa tim procesom.

“Sama decentralizacija bar po meni i ljudima koji su više upućeni donosi dobro ali treba nam još vremena da radimo na tome, na terenu, da ljudima objasnimo šta je projekat decentralizacije”, kaže Marinković.

XS
SM
MD
LG