Dostupni linkovi

Saradnja i kontakti preudslov za perspektivu Balkana


Piter Fejt
Piter Fejt

Da bi zapadni Balkan otvorio sebi evropsku perspektivu potrebna je saradnja i kontakti među državama izjavio je na konferenciji za novinare visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.

On je na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici institucija Evropske unije na Kosovu rekao da je korisno da Kosovo ima dobrosusedske odnose sa susedima uključujući i Srbiju.

„Vlada Kosova treba da bude uključena u početne incijative uključujući i dijalog sa Beogradom o otvorenim pitanjima, u kojima može da pronađe najbolje rešenje za svoje građane", rekao je Fejt ističući da je EU spremna da pomogne ove kontakte, bez prejudiciranja rezultata razgovora.

Inače, suština današnje konferencije za medije je bila usredsređena na reforme na Kosovu kako bi ono bilo spremno da jednog dana započne pregovore o evropskim integracijama.

„Reforme podrazumevaju pripremu Kosova za evropske integracije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Fejt.

To prema njemu podrazumeva i jačanje vladavine zakona i poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Da bi se suočila sa ovim izazovima, Kosovo treba da se orijentiše u tri pravca – prvo stvaranje održive stabilnosti, drugo početi ekonomske reforme, stvaranje uslova za privlačenje stranih investicija i privatizacija i kao treće pomirenje među zajednicama.

Šef Kancelarije za veze Evropske komisije na Kosovu, Renco Davidi je rekao da kriterijumi koji se predviđaju da Kosovo jednog dana bude deo EU su isti koji se primenjuju i u drugim državama. Posebno je istakao finansijsku pomoć koju Brisel daje Kosovu u naporima da podstakne ekonomski razvoj i unutrašnje reforme.

„Tokom 2009. godine mi ćemo imati 130 miliona evra pomoći, što znači da je Kosovo među zemljama koje dobijaju najveću pomoć od strane EU", rekao je Davidi.

Glavni pravci angažovanja EU na Kosovu su privreda, energetika i evropske integracije rekla je ambasadorka Češke Republike, zemlje predsedavajuće EU, Janina Hrebičkova.

Želimo zemljama Balkana da pomognemo da se što brže pripreme za ulazak u Evropsku uniju, među njima je i Kosovo, rekla je česka ambasadorka.

„Mi se zajedno sa evropskim partnerima trudimo da najbolje što je moguće rešimo pitanje olakšica za vize i za Kosovo“, rekla je Hrebičkova.

Uprkos počecima ostvarivanja misije, EULEX još uvek nije funkcionalan, ocenio je šef ove misije Iv de Kermabon.

Uspostavljanje misije prema njemu podrazumeva njegovo prisustvo u svim delovima Kosova i na svim carinskim punktovima. I sada u ovoj fazi međunarodne sudije, tužioci i policajci se bave nekim specifičnim slučajevima, rekao je Kermabon.

Govoreći o poslednjim incidentima u Mitrovici šef EULEX-a je rekao da je još uvek rano davati službene ocene kako su se dogodili i ko stoji iza njih.

„Istraga se nastavlja i još uvek je previše rano da kažemo ko stoji iza ovih incidenata“, rekao je Kermabon ističući da u tom delu Kosova ima mnogo ljudi koji su uključeni u biznise koji liče na nedozvoljenu trgovinu i u koje su uključeni pripadnici mnogo nacionalnih zajednica, a ne samo jedne.

Visoki zvaničnici EU na Kosovu su ponovili da su spremni da pomognu Vladi Kosova u njenim naporima ka reformama i integraciji, ali su istovremeno stavili do znanja da ovaj proces može biti dug i sa mnogo izazova.
XS
SM
MD
LG