Dostupni linkovi

Proslava Božića na Kosovu


Pripadnik EULEX policije obezbeđuje dolazak pravoslavnih vernika na proslavu Božića u Mitrovici, 07. januar 2009.
Pripadnik EULEX policije obezbeđuje dolazak pravoslavnih vernika na proslavu Božića u Mitrovici, 07. januar 2009.

Par stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je danas božićnoj liturgiji u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Protojerej Milija Arsović uputio je poruku svim vernicima koji slave današnji dan da Božić uvek dočekaju u slozi, jedinstvu i miru.

Protojerej Arsović je naglasio da je obaveza sveštenstva i građana Kosovske Mitrovice na današnji dan bila okupljanje u hramu Sv. Save i unošenje badnjaka:


“Jer punih 116 godina naši dedovi, pradedovi i naši sveštenici skupljali su se u ovom hramu i služili zajedno sa svojim narodom u ovom hramu. iako je sada pretvoren u zgarište, ovo je naše sveto mesto i naš stari sveti hram i dokle god smo tu, a daće gospod Bog da budemo mnogo godina ovde, uvek ćemo ovde dolaziti.”

Dragan Dimitrijević je jedan od mnogobrojnih vernika koji je danas prisustvovao božićnoj liturgiji u hramu Sv. Save:

“ Svake godine sam u Kosovskoj Mitrovici. Ovde je najlepši Božić na svetu, dolazim iz Pančeva ali je ovo moj rodni grad a u ovoj crkvi su kršteni moji dedovi i pradedovi, tako da su to posebne emocije i doživljaj je zaista neponovljiv i ne znam šta bi me sprečilo da božićne praznike ne provedem u svom rodnom gradu i u ovom hramu.”

Slobodanka Nojić kaže da proslavljanje Božića u hramu Sv. Save sa sobom nosi posebnu emociju i setu:

Smogli smo snage bez obzira na ovu situaciju i sve što nam se dešava da dođemo ovde ali Bog je sa nama a kad je Bog sa nama niko nam ništa ne može. Došli smo da posetimo ovaj naš prelepi hram Sv.Save koji smo dugo gradili i u kome smo toliko boravili i pored svih teškoća došli smo da se poklonimo novorođenčetu Isusu Hristu i da ga zamolimo da nam pomogne, da nas spasi u teškim vrmena jer samo je njemu sve moguće.”

Vernici su do hrama Sv. Save, koji je spaljen u martovskom nasilju 2004. godine, stigli uz jaku pratnju Kosovske policijske službe i EULEX policije. incidenata nije bilo.

Na najradosniji hrišćanski praznik, Božić, više od 200 pravoslavnih vernika prisustvovalo je liturgiji u hramu Sv. Dimitrija severnom delu Mitrovice.

Inače većina građana Kosovske Mitrovice ove praznične dane provodi u svojim domovima u porodičnom okruženju.

Situacija u gradu na Ibru nakon serije incidenta koji su obeležili kraj prošle i početak ove godine je mirna a na ulicama severnog dela Mitrovice vidljivo je pojačano prisustvo vojnika Kfora i EULEX policije.

U sklopu liturgije u svim hramovima srpske pravoslavne pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Pavla koji poziva na ljubav, čovekoljublje i Bogoljublje.

Božićna liturgija služnena je i u ostalim manastirima na severu Kosova, Banjskoj, Sokolici…

U manastiru Gračanica jutros je održana centralna božićna liturgija koju je služio vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika, koliko ih je bilo i sinoć na okupljanju na Badnje veče. Vladika Artemije je sa sveštenstvom sinoć ispred manastira založio badnjak.

U obraćanju povodom Božića vladika raško-prizrenski Artemije je ranije naveo da uslovi u kojima pravoslavni vernici na Kosovu dočekuju Božić u mnogome se razlikuju od onih uslova u kojima se taj praznik dočekivao i dočekuje u bilo kom mestu u Srbiji izvan Kosova:

“To je poznata bezbednosna situacija i getoistički način našeg života u kome smo lišeni mnogih mogućnosti, osnovnih ljudskih prava pa i slobode kretanja (čak i slobodnog odlaska po badnjak u šumu). No i u takvim (ne)prilikama ništa ne može da pomuti unutrašnju radost koju donosi sam praznik Božića, te se i danas na Kosovu i Metohiji Rođenje Hristovo slavi i dočekuje po tradicionalnom srpskom običaju.”


Vladika je kazao da se dugo radilo, planski i sistematski na ‘sekularizaciji srpskoga naroda’, na njegovom odvajanju od svetih predaka i pravoslavnog temelja.

“Početak 21. veka je početak otrežnjenja Srba od opijenosti komunističkom ideologijom. Tom otrežnjenju našeg naroda doprinose nevolje i stradanje Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje traje već deset godina, i koje je dobilo zastrašujuće razmere. To je bol i briga Naše svakodnevnice.”

Proslava Božića na Kosovu za pravoslavne vernike protiče u miru.

Poseban prilog o proslavi Božića na Kosovu, kao i o dečaku koji je pronašao dukat na tradicionalnom božićnom lomljenju česnice u Beogradu, možete pročitati na našoj stranici.

XS
SM
MD
LG