Dostupni linkovi

Haradinaj: Nerede u Mitrovici podstiče beogradska vlada


Kosovska Mitrovica: Albanska prodavnica zapaljena od strane Srba u incidentima u Bošnjačkoj mahali, 03. januar 2009.
Kosovska Mitrovica: Albanska prodavnica zapaljena od strane Srba u incidentima u Bošnjačkoj mahali, 03. januar 2009.

Mitrovica je i dalje neuralgična tačka što se tiče bezbednosne situacije na Kosovu ocenili su predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hashim Thaçi ističući da je u drugim delovima zemlje mirno i stabilno.

U Mitrovici je i sinoć bilo incidenata. Zvanična Priština ali i međunarodne misije KFOR i EULEX najavljuju povećanje ljudstva u tom delu Kosova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi ističe da će se angažovanje Vlade Kosova u odnosu na poslednje događaje u Mitrovici orijentisati u tri pravca.


“Prvi na mehanizme reda i bezbednosti na Kosovu, ali i KFOR i EULEX, drugi pravac u odnosu na javnost i građane da pokušamo da sačuvamo mir i treće zajedno sa međunarodnim faktorom zahtevajući da se izvrši pritisak na vladu u Beogradu da ne podstiče ili stimuliše incidente na Kosovu“, kaže Kuçi.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj na posebno sazvanoj konferenciji za novinare povodom poslednjih događaja u Mitrovici je rekao da se situacija u tom delu Kosova ne može smiriti stalnim apelima institucionalnih lidera Kosova i predložio je preduzimanje konkretnih mera, otvaranje policijskih podstanica u naseljima nastanjenim mešovitim stanovništvom.

„Ove podstanice se mogu uspostaviti u Bošnjačkoj mahali, gde će ih građani prihvatiti. Istovremeno se jedna podstanica Kosovske policije može uspostaviti u Suvom Dolu, gde je bilo sukoba između građana srpske i albanske nacionalnosti. Podstanice se mogu uspostaviti i u drugim mešovitim naseljima na putu prema Leposaviću“, rekao je Haradinaj.

Ramush Haradinaj
Zamenik premijera Kuçi kaže kako je vlada zatražila povećanje broja policajaca ali i vojnika KFOR-a na severu.

„Mi smo od Ministarstva unutrašnjih poslova i KFOR-a i EULEX-a zatražili da povećaju prisustvo i da učine sve što je moguće u okviru zakona da obezbede čuvanje reda i mira i treba da kažem da smo do sada zadovoljni njihovim angažovanjem“, rekao je Kuçi.

Haradinaj je izjavio da se incidenti u Mitrovici izazivaju od strane beogradskih struktura. Po njemu politika Srbije prema Kosovu se nije promenila i zatražio je od kosovskih i međunarodnih vlasti da imaju u vidu ove provokacije i da ostvaruju ustavne obaveze, kako ne bi dozvolili da paralelne strukture dođu do izražaja.

“Srbija ima neprijateljsku politiku prema Kosovu. Oni preduzimaju mnogobrojne mere da ometaju Kosovo i jedna od njihovih karata su i njihovi ekstremisti na Kosovu koji žele da je destabilizuju“, rekao je Haradinaj.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Oliver Ivanović je ocenio da se situacija u Mitrovici uprkos stalnim incidentima može stabilizovati, računajući posebno na reakcije KFOR-a.

„Sama činjenica da je KFOR rasporedio vojnike, deluje, uliva malo poverenja“, rekao je Ivanović ističući da nije posao KFOR-a da iznalazi politička rešenja i zato ove mere vidi kao privremene.

I posle poslednjeg incidenta kada su sinoć u Bošnjačkoj mahali napadnuta dvojica Srba, koji su zadobili lakše telesne povrede portparol Regionalne policije u Mitrovici Besim Hoti kaže da je situacija pod kontrolom.

Istovremeno premijer Kosova Hashim Thaci je na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja izdvojio 100 hiljada evra kao pomoć u saniranju nekoliko objekata koje su lokalni Srbi zapalili pre nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG