Dostupni linkovi

Novinarka Dada Vujasinović je ubijena


Dada Vujasinović
Dada Vujasinović

Novi balistički nalazi isključili su mogućnost da je novinarka Radislava Dada Vujasinović izvršila samoubistvo. Ponovljeno veštačenje ukazuje da se radi o ubistvu, ipak, porodica nastradale novinarke i njihov pravni punomoćnik Branislav Tapušković, ne veruju da će ubica biti pronađen i da će istina ikada biti utvrđena.

Novinarka "Duge" Radislava Dada Vujasinović nije izvršila samoubistvo, već je ubijena, pokazalo je novo dopunsko balističko veštačenje, koje je javnosti u utorak predstavio Branislav Tapušković, advokat porodice nastradale novinarke. On ja naglasio da se u novom izveštaju dostavljenom Okružnom sudu u Beogradu još 9. juna ove godine, a koji je potpisao veštak za balistiku Vlada Kostić, nalazi nedvosmislen dokaz da Dada Vujasinović nije izvršila samoubistvo:

"Sa aspekta balistike i mehanike balističkog sistema predmetnog oružja, smrt Radislave Vujasinović najverovatnije je uzrokovana delovanjem drugog lica. Svi najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a posebno kada se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva fircana čepa, to je nesporna činjenica, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koji su formirali veoma tešku ranu zbog koje je leva ruka, najverovatnije, trenutno bila izbačena iz funkcije usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem."

Ovaj nalaz, predat je Okružnom javnom tužilaštvu, ali se ono ni nakon šest meseci od dobijanja nalaza još nije oglasilo.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće, rekla je da je juče bila pozvana na razgovor kod vršioca dužnosti republičkog javnog tužica Slobodana Radovanovića i okružnog javnog tužioca Zagorke Dolovac zbog najave NUNS-a da će javnost izvestiti o najnovijim nalazima veštaka:

"Možda je za sud šest meseci malo, ali za srpsku javnost i oporavak srpske javnosti, nakon punih 14 godina i raznih izmišljenih priča oko Dade Vujasinović, šest meseci je kao šest vekova. Kao što sam duboko uverena da su Slavko Ćuruvija i Pantić ubijeni od strane države tako sam uverena da je isto tako ubijena i Dada Vujasinović. Tajne službe su radile i sakrivale dokaze, ali u 2008. postoje neke nove metode, pa ako je istina da imamo kooperativnu policiju i BIA, neka nam dokažu da su se vremena promenila."

Porodica ima još jedan dokaz

Podsetimo, Dada Vujasinović novinarka "Duge" pronađena je mrtva u svom stanu 8. aprila 1994. godine. Veštaci su utvrdili da je u pitanju samoubistvo, a porodica je sve vreme sumnjala u taj nalaz. Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, a Sud je po predlogu tužioca, novembra 2006. godine, naložio novo sudsko veštačenje "pošto ranije obavljena veštačenja", kako se navodi, "nisu bila saglasna".


Dada Vujasinović izveštavala je godinama sa svih ratišta na prostoru bivše Jugoslavije. Za nju su tvrdili da ima dobre veze sa tadašnjom tajnom policijom i, kako navode, neposredno pre nesreće spremala se da objavi informacije koje su jasno ukazivale na spregu ratnih vođa i državne bezbednosti, kao i podatke u vezi sa tim, kako su se neki beogradski kriminalci obogatili koristeći strah i bedu ljudi tokom ratnih sukoba.

Otac pokojne novinarke, Radoslav Vujasinović, kaže za RSE da je sud od njega do sada tražio dva dopunska iskaza koje je on i dao, ali da porodica jedan dokaz još uvek nije obelodanila i da to neće uraditi sve dok policija ne bude učinila nešto ozbilno u pogledu traganja i hapšenja za onim koji je, kako kaže, ubio njihovu ćerku:

"Mi smo sastavili mozaik i znamo šta se zapravo dogodilo. Snage koje koče sve ovo su mnogo jake, mnogo jake, a iza tih snaga stoji služba – to je nedvosmisleno. Mi znamo istinu, ali postoje oni koji bi trebalo da kažu javnosti šta se dogodilo - ja nisam taj."

Advokat porodice Vujasinović kaže da su ključni dokazi, odeća u kojoj je nastradala Dada Vujasinović kao i delovi municije nađene u njenom stanu, predati nepoznatoj osobi u Gradskom SUP-a Beograd, ali da im se nakon toga gubi svaki trag. On je istakao da se tužilaštvo još uvek nije ozbiljno posvetilo ni nalazima dve vrste krvi na mestu nesreće. Tapušković je izrazio sumnju da se takvim postupanjem nakon 14 godina, uopšte, može pronaći ubica:

"Jer, ako nisu mogli da raščiste stvari koje su vezane za tolika ubistva po Beogradu, posebno u slučaju pokojnog gospodina Ćuruvije, a od prvog momenta su imali podatke o tome šta se tu zaista dogodilo, kao i mogućnosti da to istraže, onda se pitam šta će posle 14 godina uraditi kada neće da prihvate neoboriv faktor da je u pitanju ubistvo."

XS
SM
MD
LG