Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić očekuje pozitivnu odluku za Srbiju 2010. godine


Vuk Jeremić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je očekivanje da će Međunarodni sud pravde tokom 2010. godine doneti odluku kojom se ocenjuje nelegalnom jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"Mislim da to predstavlja značajan doprinos Srbije međunarodnim odnosima i očuvanju međunarodnog prava u 21. veku. Očekujem da će veliki broj država iskoristiti svoje suvereno pravo i dostaviti svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde", ocenio je srpski ministar inostranih poslova u razgovoru za Tanjug.

Ukazujući na to da je ovo prvi put da se pred tim sudom postavlja problem secesije, Jeremić je ocenio da će odluka tog suda imati presedanski karakter.

"Sva buduća pitanja secesije, koja budu eventualno postavljena u 21. veku pred Međunarodnim sudom pravde će za svoju polaznu osnovu imati ono što sud bude odlučio u slučaju Kosova i Metohije", istakao je Jeremić.

On je naveo da će u aprilu 2009. godine biti održano prvo ročište pred Međunarodnim sudom pravde, dok je drugo zakazano za decembar naredne godine.

Jeremić je naglasio da Srbija ima dobar pravni tim i da njegovu okosnicu čine ljudi koji su bili zastupnici u procesu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, pojačani prominentnim stručnjacima iz inostranstva.

Treba pokušati sve da se odnosi Srbije i Hrvatske poboljšaju

Povodom tužbe za genocid protiv Hrvatske čije je podnošenje nedavno najavljeno, Jeremić je rekao da je Srbija dobila godinu dana da je formuliše.

"Nismo imali drugog izbora nego da to učinimo. Srbija je pokušala sve da se izbegne sudski epilog. Verovali smo da bi, zarad bržeg ostvarivanja naše zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, bilo mnogo bolje ukoliko do ovog sudskog procesa ne bi ni došlo. Ali, nakon što se sud proglasio nadležnim po njihovoj tužbi, nismo imali izbora nego da se opredelimo za ovaj korak",
kazao je Jeremić.

On je rekao da će se srpski pravni tim u svojoj tužbi osvrnuti i na istorijski period između 1941. i 1945. godine i zločine koji su počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Mislimo da je izuzetno važno imati jasnu predstavu o događajima koji su doveli do sukoba devedesetih godina (prošlog veka). Osvrnućemo se na vreme NDH, vreme ustaške vlasti u Hrvatskoj kada su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva. Kao što je i hrvatska tužba koncipirana na način da se osvrće na istorijski razvoj koji je doveo do događaja devedesetih godina, to će biti slučaj i sa našom ", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, "možda je i bolje da ova stvar bude sagledana na jedan objektivan, internacionalizovan, pravno utemeljen način u Hagu".

"Nezavisno od toga, treba zaista pokušati sve da se odnosi Srbije i Hrvatske što je moguće više poboljšaju. Treba da sarađujemo u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Tehnička, kulturna, naučna i svaka druga saradnja treba da bude rasterećena ovog istorijskog problema i da se okrenemo zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji",
ocenio je Jeremić.

"Neka se sud pravde i istorije bavi onim što se dogdilo devedestih godina, da bi politička rukovodstva bila rasterećena ovog problema",
zaključio je Jeremić.

(Izvor: Tanjug)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG