Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije na potez Vlade RS


Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) osudili su u petak odluke premijera RS Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog međunarodnog predstavnika Raffija Gregoriana, upozoravajući da se neće tolerirati sprječavanje provedbe mandata Ureda visokog predstavnika (OHR).

Na današnjem sastanku, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira snažno su osudili potez premijera RS-a Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana i shvataju to kao pokušaj sprječavanja OHR-a u provođenju svog mandata.

U skladu s Aneksom X, Općeg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH su obavezni da u potpunosti sarađuju s visokim predstavnikom i njegovim osobljem. Osporavanje ovlasti visokog predstavnika, njegovog osoblja i Vijeća za implementaciju mira neće biti tolerisano.

Ambasadori također, podsjećaju na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br. 1845, usvojenu 20. novembra, kojom se: "još jednom potvrđuje podrška mirovnom sporazumu" i pozivaju strane da se striktno pridržavaju svojih obaveza prema ovim sporazumima".

Ambasadori su danas ponovili da će visoki predstavnik, u skladu s Deklaracijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od 20. novembra 2008. i Rezolucijom 1845 VS UN-a, nastaviti da osigurava puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i prati pomake u pogledu realizacije ciljeva i uslova, a Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će stalno pratiti razvoj situacije u ovom pogledu.

Jasno je, navedeno je u današnjoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, da Milorad Dodik koristi institucije Republike Srpske i njihovo osoblje u pokušajima zastrašivanja međunarodne zajednice. Pored toga, ambasadori izražavaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu ovog poteza na koji gledaju kao na napad na institucije države BiH i njene agencije za provođenje zakona.

Ambasadori podsjećaju premijera Dodika na Deklaraciju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od 20. novembra 2008. kojom se navodi da se: "nadležnost organa za provođenje zakona i pravosudnih institucija na državnom nivou da u potpunosti djeluju unutar RS ne smije osporavati i treba biti u potpunosti i bezuslovno ispoštovana".

Zvaničnici i ostali koji su imenovani u ovoj krivičnoj prijavi i dalje će imati punu podršku međunarodne zajednice u vršenju svojih važnih dužnosti u pružanju podrške naporima BiH da se u potpunosti integrira u evroatlantske institucije.

Izjavu su podržale sve članice Upravnog odbora PIC-a, osim Rusije, a to su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.
Vlada RS: štitimo i kredibilitet međunarodne zajednice

Reagujući na saopštenje Upravnog odbora PIC-a, Vlada RS-a saopštila je u petak uveče da je prijava koju je podnijela Tužilaštvu “pokušaj zaštite i održanja digniteta legalnih institucija ove zemlje i kredibiliteta međunarodne zajednice i svi koji rade protiv toga, ne rade u interesu BiH niti njenog napretka ka EU”.

U saopštenju se dodaje da je Vlada RS-a na čelu s premijerom Miloradom Dodikom u potpunosti privržena poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavini prava i poštovanju institucija i agencija svih nivoa vlasti u BiH.

“Krivična prijava koju je Vlada RS-a podnijela u službi je odbrane teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta BiH i njenih entiteta. Ona nije uperena protiv bilo koga, najmanje protiv međunarodne zajednice u kojoj Vlada RS vidi partnera”, navodi se u saopštenju.

Vlada RS saopštila je kako se zalaže za dosljedno poštovanje i primjenu svih pozitivnih zakonskih propisa u BiH, te da smatra neprihvatljivim zloupotrebu zakona, prava ili ovlaštenja bilo kog građanina ove zemlje ili lica koja u BiH imaju diplomatski status.

”EU kojoj težimo vidimo kao pravno uređenu zajednicu evropskih naroda u kojoj su svi jednaki pred zakonom, čiji je jedan od temeljnih principa i ostvarivanje vladavine prava. To su vrijednosti kojima teži i Vlada RS-a i želi da se taj princip u potpunosti primjenjuje na cijeloj teritoriji BiH”, kaže se u reagovanju Vlade RS.
Vlada RS podnijela je u srijedu Tužilaštvu BiH krvičnu prijavu protiv devet osoba, među kojima su i zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian te više stranih i domaćih tužilca koji rade u državnom Sudu i Tužilaštvu. Vlasti RS-a podnijele su prijavu tvrdeći da organizovana grupa međunarodnih i domaćih zvaničnika, nevladinih udruženja i dijela medija kriminalizira premijera Milorada Dodika i ministre u Vladi, posebno istragom o gradnji zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci.

(PIC je međunarodno tijelo zaduženo za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a uspostavljen je 1995 godine, mjesec dana po potpisivanju tog sporazuma. PIC, preko OHR-a, nadgleda provedbu Dejtonskog sporazuma i OHR-u daje političke smjernice. Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG