Dostupni linkovi

Vlada RS tužila Gregorijana


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Premijer RS Milorad Dodik saopštio je da je Vlada RS tužila prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana zbog zločinačkog udruživanja protiv RS. Uslijedila je žestoka reakcija visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je Vlada RS podnijela tužbu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana za zločinačko udruživanje protiv RS.

"Tužba je napisana i poslata i u najskorije moguće vrijeme će vam biti podijeljena", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je kazao da "ne može da vjeruje da je samo najava tužbe izazvala toliko reakcija, pa i reakciju samog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka".

"On (Lajčak) ima pravo svašta da kaže, pa i to. Ako Lajčak štiti međunarodnu zajednicu, Rafi Gregorijan nije međunarodna zajednica. Mi smo ga tretirali veoma lično, ne kao međunarodnu zajednicu, pa zato mislim da je sam Lajčak promašio ciljajući u tom smjeru",
naglasio je Dodik.


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak, nakon posljednjih izjava premijera RS Milorada Dodika o njegovom zamjeniku Rafi Gregorijanu, čini se da se sve više bavi mišlju da posegne za Bonskim ovlaštenjima, koja mu daju mogućnost smjene pojedinih bh. zvaničnika.


„Rafi Gregorijan je visoko rangirani američki diplomata i moj prvi zamjenik, tako da optužbe na njegov račun ja ne mogu da karakterišem na drugi način nego kao direktno izazivanje međunarodne zajednice. Ne treba da idemo daleko, niti vremenski niti prostorno, da zaključimo čime se obično završava izazivanje međunarodne zajednice. U takvim sukobima ima samo jedan gubitnik, a to je onaj koji izaziva međunarodnu zajednicu.“


Nakon zahtjeva Tužilaštva BiH za dostavljanjem određenih dokumenata o izgradnji administrativnog centra Vlade i još nekim sumnjivim poslovima u Republici Srpskoj, Dodik je optužio Gregorijana da je član organizovane kriminalne grupe koja radi na rušenju ugleda ovog bh. entiteta i najave podizanja krivične prijave protiv njega i još jednog broja lica.


Podsjećamo na tu Dodikovu izjavu datu 21. novembra:


„To će biti ovi strani tužioci koji su radili, a biće Gregorijan koji je sve to organizovao i stoji iza svega, biće Barašin kao glavni tužilac, jer je obmanuo javnost sa stanovišta nekih činjenica.“


Na račun zamjenika Visokog predstavnika Dodik je 25. novembra u Banjaluci iznio i niz drugih optužbi.


„Gregorijan je lagao u Kongresu kako Republika Srpska štampa listiće za referendum prošle godine. Naravno, vi iz medija niste iskoristili tu priliku da kažete kako neko može da bude ovdje visoko pozicioniran službenik međunarodne zajednice, a da laže u vlastitom kongresu. Zovnuo je tužioca u svoj kabinet da mu naloži šta treba da radi. On tvrdi da nije, ali da li ima igdje zemlje gdje neki stranac zove tužioca te zemlje na razgovor u svoj kabinet? Ja ne bih imao ništa protiv da je Gregorijan bar imao jedan odnos prema institucijama, da je otišao u Tužilaštvo, pa tamo to nešto tražio. I treće, Gregorijan je, pod plaštom priče o tome kako okuplja demokratsku opoziciju, pokupio ovdje neke ljude koji su koji su jednostavno krenuli i prave zlo samoj Republici Srpskoj.“

Rafi Gregorijan nema čega da se plaši, poručuje visoki predstavnik Miroslav Lajčak:


„Međunarodna zajednica tim manje ima čega da se plaši. Ja sam se jučer vratio iz Brisela, tamo sam imao niz sastanaka i razgovora i mogu da kažem da u tom sukobu već ima jedan veliki gubitnik, a to je Milorad Dodik i Republika Srpska, jer to je ponašanje koje Evropska unija ne može da razumije i tim manje može da prihvati.“


Kako su svi predstavnici međunarodne zajednice u BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom dobili diplomatski imunitet i ne mogu odgovarati pred domaćim sudovima, ponašanje Vlade RS i njenog premijera tim više iznenađuje.


S druge strane, vrlo teško je dokazati jedno tako kvalifikovano krivično dijelo, objašnjava predsjednik Advokatske komore RS Jovan Ćizmović:


„Morate dokazivati djelatnost takvog nekakvog udruženja. Prvo se mora dokazati da jeste udruženje, drugo njegova djelatnost, a treće – da je ta djelatnost po svom karakteru zločinačka, po svim elementima što predstavlja zločin. U svakom slučaju, podnosilac prijave mora da dadne dovoljno kvalitetnih prijedloga dokaza da bi organi gonjenja mogli u postupku provjere sadržaja te prijave doći do takvih elemenata koji bi potvrđivali tu prijavu.“


Ali bez obzira na stalne tenzije koje premijer RS održava preko medija sa međunarodnom zajednicom, treba reći da je Vlada RS danas predala SIPA-i (Agenciji za istrage i zaštitu BiH) tražene dokumente oko izgradnje administrativnog centra u Banjaluci, koji će biti predati Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG