Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Christian Klar u januaru na slobodi


Bivši pripadnik njemačke lijevo ekstremne terorističke organizacije "Frakcije Crvene brigade" (RAF) Christian Klar bit će u početku 2009., nakon 26 godina izdržane kazne, prijevremeno pušten iz zatvora, odlučio je u ponedjeljak sud u Stuttgartu.

"Christian Klar više nije nikakva opasnost za okolinu", stoji u obrazloženju sudske presude po kojoj bi Klaru 3. siječnja 2009. ostatak kazne trebao biti preinačen u uvjetnu kaznu.

"Klar se već odavno ogradio od oružane borbe RAF-a te je aktivno djelovao na njezinu raspuštanju 1998.", stoji u obrazloženju presude.

Christiana Klara smatra se vođom tzv. drugog naraštaja pripadnika RAF-a koji su počinili neke od najtežih terorističkih napada u njemačkoj poratnoj povijesti. Klar je sudjelovao i u atentatima na glavnog tužitelja Sigfirda Bubacka, bankara Juergena Pontoa i predsjednika udruge poslodavaca Hans-Martina Schleyera 1977. Klar je 1985. u Stuttgartu osuđen na trostruku doživotnu zatvorsku kaznu.

Proteklih godina i nakon puštanja nekolicine preostalih članova tzv. drugog naraštaja RAF-a na slobodu u više navrata je pokretana javna kampanja za Klarovo oslobađanje, a za njegovo puštanje su se zalagale i poznate javne osobe, poput filmskog redatelja Volkera Scloendorfa. Poznati kazališni redatelj Klaus Peymann Klaru je ponudio da izuči zanat scenskog radnika u poznatom kazalištu "Berliner Ensembleu".

XS
SM
MD
LG