Dostupni linkovi

Fridova misija ostala nedovršena


Danijel Frid u Prištini 17. novembra 2008.
Danijel Frid u Prištini 17. novembra 2008.

EULEX misija svakodnevna je tema odlazeće administracije američkog predsednika Buša. Pre nego što se američki izaslanik Danijel Frid vratio sa Balkana, iz Brisela ka Vašingtonu poleteo je avion sa visokim predstavnikom Evropske unije Havijarom Solanom. U SAD on će o EULEX-u najpre razgovarati sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, a potom će u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom razmotriti dogovor o novoj kosovskoj misiji koji je ovaj sklopio sa Beogradom. Solanina misija ima za cilj raspoređivanje EULEX-a već u decembru. Osim sa nepristajanjem kosovske vlasti na srpske uslove, preko okeana je otputovao i sa novom hladnom porukom iz Beograda.

Na insistiranje predstavnika Evropske unije, koji se mesecima iscrpljuju u pokušajima da implementiraju EULEX misiju, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kratko je prokomentarisao da decembar, kao rok u kome će se to i dogoditi, nije realan. Ivanović podvlači da žurba nije ni potrebna, te podseća da će se u Sjedinjenim Državama uskoro dogoditi promena vlasti:


"Kosovo nije prioritet novoj administraciji, a ni Zapadni Balkan. Prema tome oni sigurno nisu planirali, ali novi kvalitetni odnosi između Evropske unije i Amerike će se pre svega spotaći na prvom problemu, a to je činjenica da je misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji opstruirana, direktno ili indirektno, upravo od strane odlazeće administracije u Vašingtonu."


Uz to, Oliver Ivanović napominje da Srbija ne menja svoj stav o EULEX-u, da je dogovor moguć samo sa Ujedinjenim nacijama, ali i naglašava da bi raspoređivanje te misije koristilo svima na Kosovu:


"Mi u principu nismo protiv evropske misije, razume se da bi svakome, osim kriminalcima, odgovaralo da na Kosovu i Metohiji malo više vladaju red i zakon. To važi i za prostor na kome žive Srbi jer ako vladaju red i zakon, onda se i Srbi mnogo komotnije i sigurnije osećaju. Ali, misija EULEX može dobiti saglasnost, odnosno zeleno svetlo, isključivo od Beograda. Plan u šest tačaka je zapravo inicijalno pismo Ban Ki Muna upućeno predsedniku Tadiću i gospodinu Sejdiu i u njemu su neke teme koje bi trebalo da poboljšaju život svih ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji. Taj plan je moguće ostvariti, postignut je određeni napredak u pregovorima sa UNMIK-om jer UNMIK je jedina strana sa kojom se pregovara."


Vlasti u Srbiji ostaje da pokuša da utiša glasove onih koji se protive raspoređivanju EULEX-a bilo kada i u bilo kom obliku, a koji su vrlo glasni i na Kosovu. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Milan Ivanović:


"Mi smo namerno taj stav i izrazili potpisivanjem peticije protiv EULEX-a, protiv Ahtisarijevog plana i nezavisnog Kosova. Peticiju je potpisalo 70.000 Srba i ostalih nealbanaca."


Ivanovićevi politički istomišljenici ne prihvataju objašnjenja, koja se sve češće čuju, a po kojima bi implementacija EULEX-a omogućila Srbima da očuvaju paralelizam vlasti, iako je kosovski premijer Hašim Tači obećao da to neće tolerisati. Predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković rekao nam je kako veruje da je Srbija svoje zahteve njihovim svođenjem na šest tačaka svela na minimum ispod kog ne bi smela da ide, te podvlači da bi Srbija danas zapravo pregovore trebalo da vodi uz primenu nekadašnjeg recepta kosovskih Albanaca:


"Smatram da to nije dobro, paralelne institucije zapravo vode ka konfrontaciji. Međutim, podsetio bih na sličnu poziciju u kojoj su bili i Albanci, kada su u legitimnoj državi stvarali paralelne institucije i na taj način obesmislili Miloševićevu vlast. I ovde je suština obesmisliti vlast, odnosno nezavisnu državu koja je jednostrano proglašena. Srbija crpi sve svoje poteze iz jednostrano proglašene nezavisne države i radi ono što joj Ustav dozvoljava i nalaže – traži da albanska strana pristane na kompromis. Kompromis nije nezavisna država Kosovo, kompromis je, ako ništa drugo, otvaranje procesa i novih razgovora čija bi tema bila konačno određivanje statusa Kosova i Metohije."


Izvesno je da zbog konfuzne situacije koja je predhodila, onda kada EULEX bude stigao, naići će i na konfuzne stavove među kosovskim Srbima. U Kosovskoj Mitrovici zabeleženi neki od komentara:


"Sve zavisi od naših političara i od nas samih ovde."

"Njih interesuje samo nezavisna država. Koliko smo mi slabi, toliko su oni jaki!"


Kristina Galjak, portparolka Havijara Solane, izjavila je da Evropska unija pokušava da usaglasi stavove svih zainteresovanih za EULEX, ali da dogovor Beograda i Ujedinjenih nacija ne uslovljava naredne poteze.

XS
SM
MD
LG