Dostupni linkovi

Predstavljen zbornik "Titovo doba"


Zbornik "Titovo doba: Hrvatska prije, za vrijeme i poslije" o društveno-političkom, ekonomskom, kulturno-obrazovnom te životnom standardu ljudi u Hrvatskoj, predstavljen je danas u Zagrebu.
Na oko 550 stranica i kroz dvadesetak radova stručnjaka s različitih područja, obrađen je širok raspon tema, od Kraljevine SHS do danas.
Urednik Tomislav Badovinac rekao je da se zbornikom nastojalo kritički ocijeniti društveno-politička obilježja vremena i iznijeti gospodarske podatke "koji govore sami za sebe".
Stav s početka devedesetih da je sve nužno mijenjati bio je pogrješan, a temeljio se na "mitu da je Hrvatska u jugokomunističkoj tvorevini samo nazadovala", ustvrdio je Badovinac.
Ekonomist Dragomir Vojnić istaknuo je da je Hrvatska od svih sličnih zemalja imala najbolje temelje za tranziciju, no "usporila ju je i deformirala mafiokracija na svim razinama vlasti". Hrvatska je u Titovo doba postala zemlja velikih mogućnosti, no blagostanje još nismo dosegli, rekao je Vojnić, naglasivši kako su tadašnji državni dugovi bili "hlebinska naiva u odnosu na dugove kakve imamo danas".
Akademik Adolf Dragičević, autor pogovora, ustvrdio je da se Titu prigovara totalitarizam, a nitko ne govori o tome da se demokratskim nadglasavanjem ne bi bilo moguće osloboditi Kraljevine Jugoslavije. On smatra da "protivnici modernog i postmodernog titoizma njegovim odbacivanjem ne pomažu hrvatskom narodu".
Zbornik "Titovo doba, Hrvatska prije, za vrijeme i poslije" cjelina je sa zbornikom "Zagreb i Hrvatska u Titovo doba" iz 2004. Izdavač, Znanstveno vijeće Saveza društava "Josip Broz Tito", najavljuje i objavljivanje trećeg dijela, zbornika "Titova djela".
XS
SM
MD
LG