Dostupni linkovi

Počeo ozbiljan obračun sa korupcijom?


Suđenje za korupciju u fondu za privatizaciju, Foto: Dnevnik.hr
Suđenje za korupciju u fondu za privatizaciju, Foto: Dnevnik.hr

U ponedjeljak je u Zagrebu započelo dosad najveće antikorupcijsko suđenje – na optuženičkoj klupi našao se gotovo kompletan vrh državnog fonda za privatizaciju i nekoliko njihovih suradnika. Tereti ih se među ostalim za zloupotrebu položaja i ovlasti, kao i za davanje i primanje mita.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ključna je za zaključenje hrvatskih pregovora s Europskom unijom, a – po ocjeni naših sugovornika – čini se da ovoga puta hrvatske vlasti misle ozbiljno!


Osmero optuženih iz afere „Maestro“ – korupcijske afere u kojoj se više čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i njihovih suradnika tereti za korupciju, primanje mita, izdavanje poslovne tajne i zloupotrebu položaja i ovlasti izjasnilo se danas – kako se i očekivalo – da nisu krivi. Njihovi branitelji, redom najskuplji hrvatski odvjetnici - pokušat će srušiti optužnicu ostalim sa obrazloženjem da su dokazi pribavljeni nezakonitim prisluškivanjem. Ova korupcijska afera, sa do sada najviše rangiranim optuženicima, krenula je lipnja prošle godine kada su u policijskoj akciji uhapšena tri od četiri potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju i više njihovih pomagača, USKOK je u veljači podigao optužnicu, a a potom se iz nepoznatih razloga devet mjeseci čekalo sa početkom suđenja.


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je od samog početka slučaja tvrdio, a danas i ponovio, da su trojica uhićenih potpredsjednika Fonda tek – „tenori“, a da bi se trebalo naći – dirigenta!


„Pa ja se nadam da ćemo doći do dirigenta – vjerojatno ćemo u rasvjetljavanju uloge onih nižerangiranih izvršitelja doći i do onih koji su dirigirali čitavim tim procesom pljačke u našem gospodarstvu.“


Borba protiv korupcije je uz reformu pravosuđa i savladavanje organiziranog kriminala hrvatski prioritet kako bi se do kraja sljedeće godine zaključilo pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Obračun sa tim rak-ranama hrvatskog društva dugo se odlagao, ali čini se da sada vlasti misle ozbiljno. Za Hrvatsku je ključno afirmirati načelo vladavine prava, kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar Davor Gjenero.


„Pitanje borbe protiv korupcije je samo dio ostvarivanja načela vladavine prava u hrvatskom političkom sustavu. Bez potpunog ispunjavanja kriterija vladavine prava Hrvatska ne može završiti institucionalne pregovore, a - po svemu sudeći - politička klasa u Hrvatskoj je u zadnje vrijeme shvatila značaj tog pitanja u pregovaračkom procesu i uspostavljen je temeljni politički konsenzus o njegovoj važnosti.“


Oporbeni potpredsjednik Sabora Neven Mimica je također optimističan, ali upozorava da je pred hrvatskim vlastima ogroman posao:


„Sve ono što se tu u posljednje vrijeme događa mislim da je izuzetno važno i da je nsatavak odlučnijeg iskazivanja političke volje preduvjet da se stvari pomaknu na bolje. Problem je naravno u tome što je cijelo vrijeme rađeno na iskrivljavanju i na proizvodnji i podržavanju iskrivljenih društvenih vrijednosti koje su onda omogućavale da se stvori uvjerenje da je dobro raditi loše, a da raditi dobro i nije baš najmudriji posao u ovoj zemlji. Po tome su se ponašali i kriminalci, i oni koji su korumpirali, i oni koji su bili korumpirani, i oni koji su sudili ili trebali suditi.“


Koji su njegovi argumenti da možemo biti optimističniji nego ranije?


„Čini mi se da bi trebalo dati prigodu onima koji su se ozbiljnije nego do sada uhvatili u koštac s tim teškim problemima – i onima u Ministarstvu pravosuđa, i onima u Ministarstvu unutarnjih poslova. Jednostavno – imaju pravo pokazati što se može napraviti, jer već prvi potezi pokazuju da se njihova odlučnost, ali i ukupno promijenjena društvena atmosfera širi. I u samom pravosudnom sustavu suci u posljednjim procesima koje vode pokazuju veću profesionalnost, veću efikasnost i veću odlučnost.“


I na javnoj televiziji osjetili su promijenjenu atmosferu i žele je dodatno potencirati. Autor popularne „Latinice“ Denis Latin za naš radio govori o svom večerašnjem projektu.


„Imamo emisiju 'Kome treba oduzeti ilegalno stečenu imovinu'. Tu se ne govori samo o mafiji, nego i o političarima, tajkunima i svima onima koji su ilegalno stekli imovinu. Gost nam je Silvije Tomašević, dopisnik 'Nove TV' i 'Večernjeg lista' iz Rima koji govori o običajima u Italiji gdje ljudi obično kada dođe do mafijaških ubojstava spontano reagiraju. Tako su recimo zadnji puta u Palermu izvjesili plahte u znak prosvjeda. Mi pozivamo gledatelje naše emisije da večeras izraze svoju podršku borbi protiv mafije tako da zapale svijeću na svom prozoru.


RSE: „I onda, na kraju emisije, vidjet ćemo...“


„Da, onda ćemo vidjeti – boje li se ili ne!“

XS
SM
MD
LG