Dostupni linkovi

Priština odbacila rešenja suprotna Ahtisarijevom planu


Sedište UNMIK-a u Prištini
Sedište UNMIK-a u Prištini

Zvanična Priština je izričito odbacila predloge rešenja u dijalogu izmedju UNMIK-a i Beograda oko šest tačaka koje je predložio generalni sekretar UN Ban Ki Mun i uslove za rasporedjivanje Euleksa.

Predlozima rešenja oko šest tačaka iz dijaloga koji su pokrenule Ujedinjene nacije narušava se suverenitet i ustavni poredak i zato ih institucije Kosova odbacuju, izjavili su predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači.


Posle razgovora sa predstavnicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke te Evropske unije oko postizanja kompromisa povodom šest tačaka koji se odnose na rekonfiguraciju UNMIK-a i o rasporedjivanja misije EU, Sejdiu i Tači su izneli zajednički stav da ponudjena rešenja odbace.

Predsednik Sejdiu je kazao da su ‘odredjeni elementi sporazuma suprotni planom Martija Ahtisarija i Ustavom Kosova’.


“Institucije Republike Kosova smatraju da suštinski elementi dokumenta od šest tačaka nisu prihvatljivi za Kosovo”, rekao je Sejdiu izrazivši spremnost da se dijalog sa medjunarodom zajednicom nastavi kako bi se osiguralo da se Euleks što pre rasporedi na celoj teritoriji Kosova.


Premijer Tači je izrazio uverenje da će odluka Prištine naići na razumevanje kod medjunarodnih partnera. On je istakao kako će nekima izgledati da kosovska strana blokira rasporedjivanje Euleksa te je izrazio spremnost za nastavak razgovora.


“Ne možemo reći da se nalazimo u situaciji koja bi se mogla nazvati blokadom. Mi smo u procesu dijaloga, i to je neizbežno. Želimo sporazum i sa Srbijom o pitanjima od zajedničkog interesa. Priština ne postavlja uslove već preuzima nove odgovornosti”, rekao je Tači.


UNMIK vodi odvojene razgovore sa Beogradom i Prištinom o nerešnim pitanjima u oblasti policije, sudstva, carine, granične kontrole, transporta i kulturnog nasledja. Prema nezvaničnim informacijama, UN i Vlada Srbije postigli su ‘sporazum oko ovih šest tačaka’, koje su deo procesa rekonfiguracije UNMIK-a čime se treba stvoriti prostor za rasporedjivanje Euleksa. Tako, prema medijskim špekulacijama, deo dogovora predvidja ‘formiranje novih policijskih stanica i podstanica u regionima gde većinsko stanovništvo predstavljaju Srbi’. Medjutim, Priština se nije sa tim saglasila.


Takodje, Priština je odbacila i zahtev Beograda da Euleks bude neutralan po pitanju statusa, da ne deluje u skladu sa planom Martija Ahtisarija te da bude odobren u Savetu bezbednosti. A s druge strane samo ako se ispune ovi uslovi Beograd će prihvatiti da se pripadnici Euleksa rasporede i u srpskim sredinama.


Odbijanjem sporazuma izmedju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Beograda, kosovski lideri ne smatraju da su odgovorni za moguća odlaganja, pošto ističu da je Euleks predvidjen Ahtisarijevim planom u kome nije navedeno da je za početak rada te misije potrebna saglasnost Beograda. Očekuje se da se u Savetu bezbednosti na sednici 11. novembra razmatra o Kosovu i eventualno razjasni pitanje Euleksa.


U medjuvremenu kancelarija Specijalnog predstavnika EU na Kosovu je saopštila da su šefovi diplomatija Evropske unije u Briselu pozdravili pripreme za rasporedjivanje pravosudno-policijske misije na Kosovu, s cilje da se omogući da ta misija izvršava svoj mandat od početka decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG