Dostupni linkovi

Euleks nema stav o pitanju statusa


Predstavnici Euleksa izjavili su danas da ta misija EU na Kosovu ima tehnički mandat i nije statusno određena, pošto deluje na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti. Na ovaj način se komentarišu zahtevi da ta misija mora biti statusno-neutralna.

Euleks ima mandat 27 zemalja članica Evropske unije a delovaće na osnovu opšteg okvira Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti, izjavila je portparolka Euleksa Karin Limdal. Prema njenoj oceni bez obzira na statusno pitanje mandat Euleksa je jasan.

“Mi smo tehnička pravosudno-policijska misija Evropske unije koja kao takva ne zauzima stav povodom nezavisnosti Kosova. Naš zadatak je da pratimo sprovođenje i funkcionisanje vladavine zakona širom Kosova”, izjavila je Limdal.

Ovako zvaničnici Euleksa komentarišu zahtev Beograda da misija EU mora biti statusno neutralna. U tom pogledu portparolka Limdal ukazuje da Euleks radi na osnovu Rezolucije SBUN.

Medjutim, nedavno je i generalni sekretar UN Ban Ki Mun uputio pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani u kome je zatražio da Eulex bude neutralan prema pitanju statusa Kosova.

Na osnovu plana Martija Ahtisarija, kojim je predvidjena nadgledana nezavisnost za Kosovo, Medjunarodna civilna kancelarija (ICO) prati rad institucija kako bi utvrdila koliko one deluju u skladu sa demokratskim standardima, dok Eulex treba da nadgleda rad sudstva, policije i carina. Pošto je Ustav Kosova sastavljen na osnovu Ahtisarijevog plana, i navedene institucije su predvidjene tim Ustavom.

Zvaničnici Medjunarodne civilne kancelarije kažu da je njihov zadatak da nadgledaju sprovodjenje plana Martija Ahtisarija. Portparol Endi Mekgafi ističe da ta kancelarija i Vlada Kosova imaju obavezu da sprovode plan bivšeg medjunarodnog posrednika.

“U Sveobuhvatnom predlogu za status Kosova spominju se i drugi medjunarodni učesnici, koji imaju odgovarajuće mandate. Eulex će delovati na osnovu Rezolucije 1244 i mandata koji je dobio od 27 zemalja članica EU kao tehnička misija vladavine zakone”, istakao je Mekgafi.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova i stupanjem na snagu Ustava, kosovska vlada je preuzela većinu odgovornosti od UNMIK-a koji se nalazi u fazi rekonfiguracije. Ostale medjunarode institucije imaju zadatak da nadgledaju rad kosovskih vlasti. Prema rečima Mekgafija, civilna kancelarije će koordinisati rad sa Euleksom.

“Sve medjunarodne misije na Kosovu rade za dobrobit njegovih gradjana. Ubedjen sam da će sve misije imati dobru koordinaciju u realizaciji zadataka”, kaže Mekgafi.

I dok Priština saradjuje sa medjunarodnim institucijama, Vlada u Beogradu ne priznaje Medjunarodnu civilnu kancelariju a ni misiju Eulex. Ali Srbi kažu da bi mogli da prihvate pravosudno-policijsku misiju EU samo ako za nju zeleno svetlo da Savet bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG