Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Siladžić: Daytonski sporazum nije ispunio očekivanja


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je u utorak kako Daytonski sporazum nije ispunio očekivanja koja su ga pratila kada je potpisivan te je zatražio da Vijeće Europe podupre napore za njegovom cjelovitom provedbom, ukljućujući uklanjanje rezultata etničkog čišćenja.

U govoru, koji je održao u Strasbourgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Silajdžić je upozorio kako proces povratka prognanika u BiH nije dovršen ni trinaest godina nakon rata te kako se sve to vrijeme nastavlja institucionalizirana etnička diskriminacija građana te države.

Ilustrirao je to primjerom tzv. entitetskog glasovanja u parlamentu BiH ustvrdivši kako taj mehanizam vlasti Republike Srpske koriste da bi blokirale donošenje svih bitnijih odluka nužnih za bolje funkcioniranje BiH kao države.

"Ovo je genocid i etničko čišćenje drugim sredstvima. Ovaj plan poziva na eliminaciju na papiru onih koji nisu mogli biti fizički eliminirani, a oružje koje se koristi je entitetsko glasovanje", kazao je Silajdžić u govoru koji je medijima dostavio njegov ured u Sarajevu.

Silajdžić je istaknuo kako BiH uskoro mora dobiti novi ustav iz kojega bi morao biti uklonjen postojeći način donošenja odluka u državnom parlamentu.

Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe Silajdžić je pozvao da "jasno kaže koji su to europski standardi" kako bi se oni mogli ispoštovati pri donošenju novoga ustava.

XS
SM
MD
LG