Dostupni linkovi

Zatvorena politika Beograda


Milan Ivanović
Milan Ivanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je za RSE da Vlada Srbije vodi zatvorenu politiku prema kosovskim Srbima, jer joj smeta što su u većini kosovskih opština na vlasti opozicione stranke, DSS i Radikali. Međutim, predstavnici srpske Vlade odbacuju takve optužbe, navodeći da se poštuje volja naroda.

Vlasti u Beogradu pripremaju dogovore i donose odluke bez konsultacija sa lokalnim predstavnicima kosovskih Srba, izjavio je Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, objašnjavajući da do toga dolazi zato što su na vlasti u kosovskim opštinama opozicione stranke.

“Očigledno da nekima na vlasti u Beogradu smetaju ovakvi izborni rezultati na Kosovu, čini mi se da vode u tom smislu čini mi se autističnu politiku. O vrlo važnim pitanjima Srbi na Kosovu koji imaju svoje legalne, legitimne predstavnike, nisu obavšteni, ne učestvuju u rešavanju tih pitanja, što zaista stvara puno nepotrebnih problema, ne postoji jedinstvena politika oko veoma vaznih pitanja, oko statusnih pitanja, interesa Srba, ne postoje dogovori i mislim da je ova politika sada veoma zatvorena u odnosu na predstavnike spske zajednice.”

RFE: Da li to znači da do toga dolazi zato što su na vlasti u kosovskim (srpskim) opštinama opozicione stranke?

“Ja mogu da pretpostavim da je to tako. Medjutim pitanje Kosova kao najvažnije nacionalno pitanje mora da bude zajedničko pitanje, rešavanje tih pitanja mora da bude plod jednog zajedničkog odnosa, zajedničkog rada Vlade i Srba na Kosovu, pozicionih i opozicionih partija. To u ovom trenutku nije tako”, rekao je Ivanović.

Ivanović je još upozorio da bi Beograd mimo Srba mogao doneti odluku vezanu za rad pravosudja u Mitrovici ili policije. Ovakva upozrenja ukazuju da se problemi osećaju na političkom nivou, odnosno pri rešavanju problema Srba kao što su pravosudje, policija i carine, a o kojima Ministarstvo za Kosovo razgovara sa UNMIK-om.

U većini opština na Kosovu na lokalnim izborima 11. maja pobedili su kosovski ogranci DŠ-a i SRS-a, sada opozicionih stranaka. I dok kritičari veruju da bi to moglo uticati na odnos Vlade u Beogradu i lokalnih opozicionih predstavnika koji su na vlasti u srpskim opštinama, predstavnici srpske Vlade to odbacuju.

Predsednik Koordicinacionog centra Vlade Srbije za Kosovo Zvonimir Stević, iz SPS-a, kaže da svako treba da poštuje rezultate izbora koje je raspisala Skupština Srbije.

“Ne može da bude i da ima problema zato s sto je to izražena volja naroda. To pitanje za sada ne može da stoji iako se zna da je na lokalnom nivou na prostoru Kosova 90 posto vlasti osvojila SRS”, kaže Stević.

Da saradnje ima na lokalnom nivou i na konkretnim pitanjima od interesa za gradjane, bez obzira na činjenicu da lokalnu vlast čine stranke koje su opozicija u Srbiji, potvrdjuju opštinski predstavnici. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok, u kojoj većinu ima DSS, Slaviša Ristić.

“Što se tiče te konkretne saradnje ona je za sada ne vidim da tu postoji nekih problema i verujem da ih neće biti u budućnosti. Ono što mi pre svega očekujemo od Vlade u Beogradu je da istraje na nacionalnoj politici kada je u pitanju prostor Kosova, na nepriznavanju nezavisnosti Kosova i nelegitimne misije Eulex”, rekao je Ristić.

Ukazujući na netransparentnost u sadašnjim aktivnostima srpske Vlade prema pitanju Kosova Milan Ivanović, predsednik SNV i delegat srpskoj Skupštini Kosova, dve uticajne institucije medju kosovskim Srbima ali nepriznate od medjunarodne zajednice, Milan Ivanović ipak se nada da će se bez obzira na partijsku pripadnost formirati zajednička strategija radi ostanka Srba.

“Tako da se nadamo da će vlast biti malo više prijemčiva, da će malo više čuti glas ovih naših legitimnih institucija, institucija države Srbije na Kosovu, da ih ne ignoriše i da se taj rad postavi na jedan javan način i da se ta pitanja rešavaju zajednički”, istakao je Ivanović.

XS
SM
MD
LG