Dostupni linkovi

Sarajevo i Banjaluka kao Beograd i Podgorica


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da trenutna atmosfera u odnosima Sarajeva i Banjaluke podsjeća na onu koja je svojevremeno vladala između Podgorice i Beograda. Lajčak, međutim, nije želio reći da li na taj način indirektno šalje poruku o tome kako se država Bosna i Hercegovina raspada.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da trenutna atmofera u odnosima Sarajeva i Banjaluke podsjeća na onu koja je svojevremeno vladala između Podgorice i Beograda.

"U životu sam samo dva puta vidio atmosferu koju danas vidim u odnosima Sarajevo - Banjaluka. Prvi put je to bilo u odnosima Bratislava - Prag, a drugi put Podgorica - Beograd. I svi znamo kako se to završilo",
rekao je Lajčak u intervjuu za "Dnevni avaz".

On je konstatovao da se ne može govoriti da je neko za BiH, a da istovremeno polovinu zemlje tretira kao neprijateljsku državu.

Lajčak nije želio da direktno odgovori na pitanje da li paralelama Bratislave i Praga, te Podgorice i Beograda poručuje da se BiH raspada.

"Ako se zalažem za ovu državu, onda treba da je poštujem onakvu kakva jeste. Druge nema. Ona se može mijenjati samo dogovorom svih. Pokušaji nametanja i upotrebe sile samo će produbiti sukobe. Niko nije toliko neozbiljan da u to ulazi i niko ne bi trebalo da bude toliko neozbiljan da to ne shvata", poručio je Lajčak.

On je ponovio da niko ne može osporiti pravosnažnost Dejtonskog sporazuma.

Lajčak je rekao da je još u petak lidera SDA BiH Sulejmana Tihića podsjetio na jasan zaključak Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH od 31. oktobra prošle godine, prema kome "niko nema pravo na jednostrano raskidanje ustavne strukture ove zemlje".

"Predložena deklaracija je upravo to", rekao je Lajčak, odgovarajući na pitanje da li je OHR ishitreno reagovao na Deklaraciju SDA BiH.

On je istakao da su PIK i visoki predstavnik tijela koja ocjenjuju koliko je od Dejtona provedeno i da li je vrijeme da OHR bude zatvoren ili nije.

"Rekao sam (Tihiću) i da Deklaracija, ako bude usvojena, slabi međunarodni položaj SDA, jer zagovara jednostrane poteze", naveo je Lajčak.

On je odbacio spekulacije da je zbog svojih stavova u sukobu sa SDA, ističući da "samo izražava volju međunarodne zajednice koja ne želi da se donose odluke koje će oslabiti položaj ove zemlje i pogoršati situaciju, što se sada dešava".

"Niti entitet može izaći iz BiH, niti BiH može ukinuti entitet. Jedini način da se nešto promijeni jeste dogovor sva tri naroda i pristanak međunarodne zajednice", ponovio je Lajčak.

On je dodao da griješe svi koji misli da se "međunarodna zajednica može svrstavati na jednu stranu ili voditi politiku koju želi jedan narod - bilo ko da je u pitanju".

Lajčak je poručio domaćim političarima da se prestanu kriti iza međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG