Dostupni linkovi

Borba za interese Srba u institucijama Kosova


Priština, zgrada Vlade Kosova
Priština, zgrada Vlade Kosova

Predstavnici Samostalne liberalne stranke izjavili su za RSE da je učešće u radu institucija Kosova jedini put za ostvarenje interesa srpske zajednice. Srpski predstavnici u Skupštini i Vladi ističu da se ne slažu sa odlukom o nezavisnosti, ali da ih to neće sprečiti da utiču na donošenje i sprovodjenje zakona, kojima će se poštovati i garantovati prava srpske zajednice.

Svesni izazova u radu kosovskih institucija, gde se moraju uzimati u obzir različiti interesi, te suočeni sa odlučnim stavom Beograda da nema saradnje sa Prištinom posle nezavisnosti, predstavnici Samostalne liberalne stranke odredili su svoj pravac. To je zalaganje za ostanak, povratak i bolje uslove života kosovskh Srba.
Ukoliko želimo da ostanemo da živimo na Kosovu onda je neophodno da učestvujemo u svim institucijama i budemo svuda gde se direktno odlučuje o sudbini Srba izjavio je Bojan Stojanović, šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke, SLS, u Skupštini Kosova.
“Mi nemamo kapaciteta da promenimo status Kosova, ali ono na čemu aktivno radimo to je zaštita interesa srpske zajednice kroz institucionalno delovanje i svakako poboljšanje standarda u svim sferama koje se tiču direktno srpske zajednice”, izjavio je Stojanović.
Proglašenjem nezavisnosti Kosova, ova stranka se našla pred velikom dilemom svog daljeg angažovanja. Ipak doneta je odluka. Iako predstavnici SLS ne prihvataju nezavisnost, namera im je da aktivno rade na usvajanju i sprovodjenju zakona, posebno onih koji su od interesa za Srbe.
“Skupština je imala jedan aktivan period vezan za statusna pitanja u čemu mi direktno nismo učestvovali, naš stav po pitanju statusa je bio jasan. Skupština je nakon toga usvojila i odredjene pakete zakona vezane za plan Martija Ahtisarija i bez obzira na to šta će se dešavati mi smo odlučili da aktivno radimo na implementaciji tih zakona”, objašnjava Stojanović.
Iako joj nedostaje stručan kadar, svoj rad u institucijama i saradnju sa medjunarodnom zajednicom ova stranka ocenuje uspešnom, uz naglasak da tek predstoji veliki posao u praćenju sprovodjenja zakona. Kao konkretan uspeh predstavnici stranke navode rad na zakonu o upotrebi jezika i decentralizaciji, te realizacija procesa povratka raseljenih.
Samostalna liberalna stranka ima 8 poslanika u Skupštini Kosova, jednog člana Predsedništva Skupštine i dva ministarka mesta u Vladi, ministarstvo za rad i socijalno staranje i zajednice i povratak. Pored toga pripadaju im i druge funkcije u skupštinskim organima. SLS se za razliku od vlasti u Beogradu koje su pozivale na bojkot kosovskih izbora zalagala za učešće. Ali zbog bojkota izbora oni nisu dobili dovoljnu podršku birača, pa su preuzeli mesta u institucijama koja su rezervisana za Srbe. Svesni toga oni ne odustaju.
Nenad Rašić, ministar za rad i socijalno staranje, kaže da je njegov zadatak da radi na smanjenju stope nezaposlenosti koja iznosi 44 % i zbrinjavanju svih socijalnih slučajeva.
“Pokušavamo da pokrijemo sve aspekte, sve porodice, sve one koji zavise od nas a nažalost na Kosovu ih ima dosta, prema tome jedan od konkretnih planova je da obezbedimo odredjeni broj stanova za socijalno stanovanje. I u ovom slučaju izgradnjom koju mi pokušvamo od Gračanice, Dobrotina i u nekim drugim mestima na Kosovu taj problem pokušavamo bar da smanjimo”, ističe Rašić.
Rašić je uveren da u sprovodjenju Vladine politike može kao srpski ministar da doprinese svojoj i drugim zajednicama. Ali kako se on kao manjinski ministar snalazi u vladajućoj koaliciji, koju čine dve najveće partije kosovskih Albanaca?
“Politička scena Kosova je kompleksna i teška, ali kad imate svoj cilj, pravac kao što SLS ima je raditi sve u predstavljanju srpske zajednice i u interesu a ne na štetu ostalih zajednica”, kaže Rašić.
Dvojica srpskih predstavnika očekuju da Vlada Kosova ispoštuje obaveze koje slede iz predloga Martija Ahtisarija. Stanojević ocenjuje da suštinskih nesuglasica sa vladajućim albanskim partijama nije bilo sem po pitanju statusa.
“Sada će morati da radi konkretno na terenu i u narednom periodu moguće je da dodje do nekih nesuglasica, medjutim smatram da imamo model kako ćemo da iskomuniciramo sve to izmedju sebe uz eventualno prisustvo medjunarodne zajednice”, izjavio je Stanojević.
Predstavnici SLS ističu da se u radu institucija rukovode pitanjem: Da li smo spremni da se zbog loše prošlosti odreknemo bolje budućnosti? Njihov odgovor je da neće odustati od kako smatraju jedinog puta za ostvarenje interesa srpske zajednice.
XS
SM
MD
LG