Dostupni linkovi

Miodrag Jokić pušten na slobodu


Haški sud donio je odluku o prijevremenom puštanju na slobodu bivšeg zapovjednika vojnopomorskog sektora Boka Miodraga Jokića koji u Danskoj služi kaznu od sedam godina zatvora na koju je osuđen zbog napada na Dubrovnik prije 17 godina, objavio je Haški sud.

Praksa je Haškog suda da pušta na prijevremenu slobodu osuđenike nakon odsluženja dvije trećine izrečene kazne.

Predsjednik Haškog suda Fausto Pocar, prema odluci donesenoj u ponedjeljak, odobrio je Jokićev zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu s obzirom da je 24. srpnja izdržao dvije trećine kazne te je uzeo u obzir dobro ponašanje osuđenika tijekom izdržavanja kazne.

Jokić je 18. ožujka 2004. proglašen krivim i osuđen na sedam godina zatvora nakon što je 27. kolovoza 2003. priznao krivnju po šest točaka optužnice za topnički napad JNA na dubrovački Stari grad 6. prosinca 1991. u kojem je poginulo dvoje civila te je izrazio kajanje zbog zločina.

Pocar je u odluci naveo da je prema danskim vlastima Jokić bio "miran i tih" zatvorenik, "vrlo postojan radnik" u zatvorskoj tekstilnoj radionici te je bio "očinska figura" drugim zatvorenicima.

Jokić je inače surađivao s haškim tužiteljstvom i svjedočio protiv generala Pavla Strugara koji je također osuđen za napad na Dubrovnik na sedam i pol godina zatvora.

XS
SM
MD
LG