Dostupni linkovi

Sarkozy iz Moskve putuje u Tbilisi


U Moskvi su se danas, u okviru diplomatskih napora na okončanju sukoba u Južnoj Osetiji, sastali ruski i francuski predsjednik, koji su pozvali sve strane na okončanje sukoba. Dmitrij Medvjedev je poručio Nicolas Sarkozy-ju da Gruzija mora povući svoje trupe iz dvije separatističke oblasti.
"A sada možemo razgovarati o konačnom rješenju. Ono je moguće samo uz ispunjenje dva preduvjeta: prvo – sve se gruzijske snage moraju povući na pozicije prije početka konflikta, a dio njih se mora razoružati. I drugo zahtjevamo obavezujući sporazum o nenapadanju", kazao je Medvedev. On je pojasnio da ruski mirovni plan sadržava i prijedlog za početak medjunarodne rasprave o statusu gruzijskih separatističkih provincija.
Nicolas Sarkozy, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom nakon sastanka u Moskvi je izjavio
"Potpuno "normalnim" nalazim potrebu Moskve da zaštiti rusko stanovništvo i izvan granica svoje zemlje. Takodje je važno da mi, mislim medjunarodna zajednica, garantiramo Gruziji suverenitet, integritet i sigurnost".
Francuski predsjednik, je saopštio kako iz Moskve putuje u Tbilisi gdje će gruzijskom predsjedniku predoćiti prijedloge Kremlja oko rješenja situacije na sjeveru zemlje, izrazivši nadu da bi privremeni prekid vatre mogao potrajati.
XS
SM
MD
LG