Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta posle predloga o lokalnoj srpskoj komandi?


Sedište UNMIK-a u Prištini

Srpski političari na Kosovu različito vide predlog šefa UNMIK-a o posebnom lokalnom komandnom lancu za srpske policajce. I dok kritičari kažu da se time teži ponovnoj integraciji u kosovski sistem, drugi ocenjuju da je rešenje u decentralizaciji vlasti.

Posle najave šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera o stvaranju lokalne autonomne srpske policije koja bi delovala u okviru Kosovske policije, pojedini srpski političari kažu da to ne ispunjava zahteve srpskih policajaca.

Nenad Radosavljević iz Srpskog nacionalnog veća u Leposaviću smatra da bi to bio korak ka vraćanju u kosovski sistem. Istovremeno on se ne slaže sa predlogom da razgovore o učešću Srba u institucijama policije i pravosuđa vode lokalni predstavnici.

“Ukoliko se lokalu prepušta da radi na tome i to odmah znači širom Kosova, svaka enklava praktično za sebe svako naselje za sebe onda to nema smisla, odnosno nema nikave veze sa državom Srbijom i to je pre korak napred u integraciji u sistem Kosova nego li nešto što znači decentralizaciju vlasti i davanje slobode srpskom stanovništvu da upravlja samim sobom”, kaže Radosavljević.

Šef UNMIK-a je ranije izjavio da ima ponudu koja bi stvorila etničku srpsku policiju u okviru Kosovske policije, ali sa specijalnom autonomijom u komandnom lancu. Problem je nastao kada su srpski pripadnici napustili kosovsku policiju zbog proglašenja nezavisnosti. Oni su odbili da budu pod glavnim štabom u Prištini zahtevajući da ostanu pod komandom UNMIK policije.

Ali, UNMIK policija prenosi svoja ovlašćenja i Kosovska policija se osamostaljuje. Osim u regionu Mitrovici u svim ostalim regionima na Kosovu izvršen je prenos ovlašćenja.

Randjel Nojkić, srpski političar iz Gračanice, kaže da čitavu odgovornost za problem policije snosi prethodni saziv Vlade Srbije koja je zahtevala od srpskih policajaca da napuste službu.

“Ministarstvo za Kosovo je to zahtevalo od srpskih predstavnika KPS mislim da na istom nivou taj problem treba da se reši. Tako da Ministarstvo za Kosovo ima punu odgovornost da taj problem reši na adekvatan način. Normalno da su se stvari iskomplikovale”, kaže Nojkić.

Kako bi se pronašlo rešenje a srpski policajci ponovo krenuli u patrole srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Zanijer nedavno su se dogovorili da zvaničnici misije UN počnu razgovore sa lokalnim Srbima o problemima u oblasti sudstva i policije.

U tom pogledu Nojkić očekuje da se problem policije rešava u zavisnosti od oblasti u kojoj živi srpska zajednica.

“Severni deo Kosova je sredina za sebe i poseban problem, centralno Kosovo je takodje posebni problem kao što je i kosovsko Pomoravlje i Sirinička župa a pogotovo specifičnosti su veoma različite u sredinama gde su Srbi u manjini a gde je upravo njihovo prisustvo u tim službama itekako neophodno”.

Ministar Bogdanović je ranije izjavio da bi u razgovorima o policiji i sudstvu trebalo da učestvuju lokalni Srbi zato što su oni uključeni u te procese. I pored kritičkog osvrta na predloge o razgovorima, Radosavljević smatra da bi to mogao biti način da se dodje do rešenja, ali da je najbolje da se tim pitanjem bavi Vlada u Beogradu.

“Mislim da je to na neki način kompromisno rešenje. Ali vladavina prava red i zakon je suština rešenja svih problema kako do toga doći treba tražiti rešenje ali nikako ne odbacivati ga i stavljati u stranu ili ga ostaviti za kasnije ili ga predavati nekome drugome bez obzira što je to obaveza države Srbije po Rezoluciji 12 44 da se brine o delu stanovništva koje je nepravedno izostavljeno iz pravnog poretka države Srbije”, ističe Radosavljević.

Prema oceni Nojkića, rešenje za navedena pitanja nalazi se u decentralizaciji vlasti.

“Država kao državno i nacionalno pitanje mora da bude uključena apsolutno u rešavanje statusa Kosova. Sva ostala životna pitanja na ta pitanja odgovore moraju da daju pre svega predstavnici lokalnih vlasti i lokalno stanovništvo, oni koji tu situaciju veoma dobro poznaju te prema tome i pitanje komandnog lanca mora da se reši u okviru decentralizacije”, smatra Nojkić.

Osim predloga o posebnom lokalnom komandnom lancu drugi detalji nisu poznati. Portparol UNMIK-a Rasel Giki kazao je da je Zanijer tim predlogom izrazio svoju želju da vrati Srbe u strukture Kosovske policije.

XS
SM
MD
LG