Dostupni linkovi

KFOR drži situaciju pod kontrolom


Mitrovica, Foto: Ricki Green
Mitrovica, Foto: Ricki Green

Bezbednosna situacija u Mitrovici je krhka zbog međuetničkih napetosti u vezi sa izgradnjom vodovoda u Suvom Dolu. Predstavnici UNMIK-a i Kfora vode razgovore sa srpskim predstavnicima koji se protive odluci da se preko srpskih imanja postave cevi za vodu. Sve strane se slažu da se problem ne sme politizovati.

Posle višenedeljih povremenih protesta pripadnika dve etničke zajednice, u regionu Mitrovice vlada napeta situacija, koju bezbednosne snage drže pod kontrolom. Srbi u Suvom Dolu blokiraju izgradnju vodovoda, dok Albanci u južnom delu Mitrovice protestuju zahtevajući da se uklone cisterne iz Industrijske zone Trepča u kojima su otrovne materije.
Nakon političke odluke, jedinice Kfora su dobile zadatak da aktivno učestvuju u rešavanju prvenstveno međuetničkog problema u Suvom Dolu. Portparol francuskih trupa Kfora Gilom Kuro (Guillaume Courot) kaže da će Kfor osigurati mirno okruženje.
“Kfor se može suočiti sa svakim problemom. Mi treba da objasnimo Srbima da će i oni imati koristi od vodovoda”, kazao je Kuro, dodajući da je učešće Kfora u radovima na vodovodu u skladu sa Rezolucijom 12 44.
Vodovod u selu Suvi Do kod Mitrovice, koji je prethodnih nedelja povod za međuetničke tenzije, treba da završe pripadnici Kfora i to na zahtev UNMIK-a, pošto lokalni predstavnici Srba i Albanaca nisu mogli da pronađu rešenje kako da radovi na vodovodu budu dovršeni. Ali meštani Suvog Dola su sprečili pripadnike Kfora da otpočnu radove.
Srbi se protive da vodovod prolazi kroz njihova imanja zahtevajući da o tome odluku moraju doneti srpske vlasti na severu Mitrovice dok Albanci zahtevaju da se nastave radovi prema već donetoj odluci opštine Mitrovica iz južnog dela grada. Zbog takvog neslaganja i međusobnih optuživanja šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je naredio da se prekinu radovi i da vodovod bude završen pod kontrolom Misije UN, u skladu sa ovlašćenjima iz Rezolucije 1244. Radove treba da izvede Kfor.
“Mi ćemo sačekati još nekoliko dana pošto se trenutno vode razgovori između UNMIK-a i srpskih predstavnika”, kaže Kuro.
U četvrtak srpski predstavnci nisu postigli dogovor sa predstavnicima UNMIK-a i KFOR-a o izgradnji vodovoda u Suvom Dolu. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Momir Kasalović je ocenio da postavljanje cevi za vodovod predstavlja klasičan politički problem. To je, kako je rekao, želja predsednika južne Mitrovice Bajrama Redžepija koji želi implementaciju plana Martija Ahtisarija za severnu Mitrovicu sa čime se Srbi neće složiti.
“Predstavnik Kfora je rekao da ako oni to ne postave imaće reakciju Albanaca a onda ćemo mi imati sukobe gde ćemo imati bukvalno demarkacioni liniji ili liniju razdvajanja a to nikome ne odgovara. Mi smo mu rekli da to nije prihvatljivo za srpski narod u Suvom Dolu i za Srbe sa severa Kosova jer je činjenica da ionako teško stanje sa vodom se ovim čini još gorim, ne rešava se ništa osim što će Kfor i UNMIK biti ti koji će ispunjavati želje Bajrama Redžepija, a ja mislim da oni tako nešto ne bi trebalo da rade i obećali su da neće to da rade. Sada je na njima da vidimo kakve će poteze vući”, kazao je Kasalović.
Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je ranije ocenio da je problem Suvog Dola politizovan bez potrebe. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Zenuna Pajazitija bez obzira na političke stavove radovi se moraju nastaviti jer se radi o projektu od kojeg će svi imati koristi.
“Probleme ne treba politizovati i oni ne smeju menjati karakter kako ne bi situacija eskalirala”, izjavio je Pajaziti dodajući da Kfor drži situaciju pod kontrolom.
Ministar je izrazio uverenje da će se pronaći rešenje i za protest Albanaca u južnom delu grada, koji traže uklanjanje cisterni sa otrovnim materijama.
“Otvoren je tender za uklanjanje ili uništenje opasnih materija, tako da se uskoro očekuje rešenje”, kazao je Pajaziti.
Kosovske vlasti su upozorile da nastavak međuetničkih tenzija može dovesti do pogoršanja bezbednosne situacije. Ali predstavnici Kfora kažu da neće dozvoliti da situacija izmakne kontroli.
XS
SM
MD
LG