Dostupni linkovi

Kosovo bez pozivnog broja


Na Kosovu funkcionišu dva operatora mobilne telefonije i jedna fiksna mreža, sa tri različita međunarodna pozivna koda. I dok institucije kažu da se zalažu za dobijanje kosovskog pozivnog broja, stručnjaci ocenuju da se svakim danom sve više gubi na političkom i ekonomskom planu.

Pozivni brojevi mobilne i fiksne telefonije na Kosovu nisu vlasništvo Kosova. Mobilna mreža “Vala” koristi pozivni broj Monaka, Ipko mreža ima pozivni Slovenije, dok je fiksna mreža Srbije 381.


Anton Beriša, direktor Agencije za telekomunikacije, ocenjuje da nakon stupanja na snagu Ustava, predsednik i premijer Kosova imaju ovlašćenja da pokrenu pitanje međunarodnog telefonskog koda Kosova.


“Vlada treba da se zalaže u međunarodnim organizacijama kao što su UN da postavi pitanje međunarodnog pozivnog broja,” kaže Beriša.


Prema njegovim rečima, Kosovo puno gubi koristeći pozivne bojeve drugih država.


“Kosovo gubi mogućnost identifikacije kao država. Veliki su i komercijalni gubici”, ocenjuje Beriša i dodaje da je posedovanje pozivnog broja jedan od glavnih stubova države.


Institucije priznaju da je situacija komplikovana. Ministar za transport i telekomunikacije Fatmir Ljimaj ističe kako je nepostojanje kosovskog koda stvorilo haotično stanje u telefoniji, te dodaje da se preduzmaju koraci kako bi Kosovo dobilo svoj pozivni broj.


“Za nas je posedovanje pozivnog broja isto kao i mogućnost ekonomskog razvoja zemlje. Pokrenuli smo pitanje na svim međunarodnim instancama i angažovali smo naše prijatelje da lobiraju u UN i Međunarodnoj uniji za telekomunikacije,” kaže ministar, dodajući da Kosovo može dobiti međunarodni kod ako postane član UN ili da se pronađu drugi načini.


Inače, konferencija Međunarodne unije za telekomunikacije koja će biti održana u novembru ove godine, biće prilika da se uvedu novi pozivni brojevi. Ministar Ljimaj nije optimista da će Kosovo dobiti tu priliku.


“Nadam se, ali će biti teško da se to desi ove godine, pošto Kosovo najpre treba da postane član Međunarodne unije za telekomunikacije”, kaže ministar Ljimaj.


Poznavaoci prilika upozoravaju da se ne sme čekati i da institucije moraju tražiti prelazna rešenja. Redžep Hasani, stučnjak za pitanja u oblasti telekomunikacije, kaže da su gubici od korišćenja stranih kodova veliki, pa se pita zašto se tako dugo čeka.


“Ima zemalja sa manje više nerešenim statusom a Kosovo ima svoj status. U nekim zemljama sveta to pitanje je rešeno međusobno kako bi se izbegli gubici zbog neposedovanja koda”, kaže Hasani.

XS
SM
MD
LG