Dostupni linkovi

Albanske i srpske žene za međuetnički dijalog


Žene na tržnici u Prizrenu
Žene na tržnici u Prizrenu

Albanske i srpske žene pozvale su institucije da hitno počnu rešavanje problema sa kojima se suočavaju dve zajednice. Članice nevladinih organizacija ističu da se žene moraju aktivno angažovati u rešavanju problema i upozoravaju da je njihov rad opterećen politikom.

Nezavisnost Kosova i reakcija Srbije otežavaju približavanje Albanaca i Srba, ocenile su srpske učesnice skupa nevladinih organizacija, održanog u Plemetini. Albanske i srpske žene, članice nevladinih organizacija, koje se bave uglavnom ženskom problematikom, poručile su da su one zainteresovane za mir, toleranciju i druženje, ali da politička situacija koči njihove napore.

Radosava Mirković iz NVO “Lepša budućnost” iz Prilužja, kod Lipljana, ukazala je da se Srbi suočavaju sa brojnim problemima kao što su nezaposlenost, struja, voda i transport, te istakla razloge zbog kojih se oni ne rešavaju.

“Mi još uvek nismo slobodne da uzmemo sve u svoje ruke jer nemamo podršku iz Srbije. Podršku imamo sa Kosova, svaka čast svim institucijama i nevladinim organizacijama i svima, ali još uvek se plašimo rekacije iz Srbije. Na primer, ja sada da odem u Prištinu da povedem žene i da rešimo problem prevoza da odem u Ministarstvo i da dođe sad autobus iz Prištine da vozi kroz Prilužje verovatno će da mi zamere i iz Srbije i moji građani. Znači još nije vreme da ostvarujemo neke projekte i da realizujemo nešto onako na zajedničkoj osnovi, a želeli bi to iznad svega.”

Nevladina organizacija Norma iz Prištine uz podršku UNIFEM-a organizovala je skup “Žene ambasadori mira za zajednički suživot i toleranciju”, na kome je ukazano da se moraju naći forme za rešavanje problema institucionalnim putem.

Anica Vukmirović iz sela Graca, kod Vučitrna je pozvala organizatore da obiđu i njeno selo.

“Ima omladine koja nema gde da izađe, uslovi su jako loši, trebalo bi usavršavanje te dece, te omladine, nemaju ništa lepo ni da vide ni da čuju, ne bi bilo loše da imaju neki kurs kompjutera ili da oni mogu da se usavršavaju, da mogu da uče, da deca idu napred.”

I albanske predstavnice su ukazale da je neophodno razgovarati o svakodnevnim problemima a status ostaviti po strani. Teuta Sahatčiju predsednica partije ORA.

“Bez obzira koje smo nacionalnosti i gde živimo imamo zajedničke probleme, to su struja, penzije, obrazovanje, zdravstvo i to su zajednički problemi o kojima moramo stalno pričati”, izjavila je Sahatčija.

Iz Srbije je na skup došla Vera Marković, potpredsednica Socijaldemokratske unije. Ona je ukazala na posebno delikatan položaj kosovskih Srba koji žive južno od Ibra i ohrabrila žene da se uključe u politički život Kosova.

Markovićeva je ocenila da je proglašenje nezavisnosti Kosova na neki način donelo relaksaciju i Srbiji.

“Suviše je rano da Srbija prizna Kosovo, ali onaj ko je mudar od političara u Srbiji pokušaće da što bolje i što dalekosežnije povede prve korake sa Vladom Kosova. To je nešto što očekujemo od proevropske vlade.”

Skupu u Plemetini prisustvovala je i ministarka pravde u Vladi Kosova Nekibe Keljmendi koja je poručila da Kosovo više nije kao što je nekada bilo i da su svim građanima zagarantovana jednaka prava.

“Kosovo je sada nezavisna država. Kosovo preuzima svoje međunarodne obaveze u poštovanju prava svih a posebno manjinskih zajednica”, kazala je ministarka. Ona je obećala da će se institucije Kosova i ona lično angažovati na realizaciji prava manjina.

Na skupu je ocenjeno da saradnja srpskih i albanskih žena ne sme stati, jer je međuetnički dijalog neophodan radi poboljšanja životnih uslova svih građana.

XS
SM
MD
LG