Dostupni linkovi

Beograd nastavlja finansirati Srbe na Kosovu


Kosovska Mitrovica, srpski deo
Kosovska Mitrovica, srpski deo

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će sve opštinske strukture i institucije u srpskim sredinama na Kosovu i dalje biti finansirane iz budžeta Republike Srbije, čime će se odvojiti funkcionisanje srpskih i kosovskih institucija. Istovremeno, premijer Tači je pozvao Srbe da se uključe u institucionalni život.

Vlada u Beogradu će nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku kosovskim Srbima, izjavio je za nas radio Milan Ivanović predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova. Ivanović je istakao da će bilo koja Vlada u Beogradu podržati konstituisanje srpskih opština na Kosovu i nastaviti finansiranje institucija.

“Srbi će uz podršku svih parlamentranih partija u Beogradu u skladu sa izbornim pravilima formirati opštinske vlasti u opštinama na Kosovu i naravno da će te opštine biti na budžetu svoje države, Srbije,” izjavio je Ivanović.

Prosveta i zdravstvo u srpskim enklavama na Kosovu funkcionišu na osnovu zakona Republike Srbije. Od pre dve godine i lokalne samouprave, najpre opštine na severu, prekinule su saradnju sa vladom u Prištini. Sada, prema najavama Ivanovića, i ostale institucije napuštaju kosovski sistem, a njihovo finansiranje u potpunosti preuzima Vlada Srbije.

“U telekomunikacionom sistemu, PTT, takođe je finasiranje od strane Beograda. Takođe i ostale institucije, recimo Elektrokosmet je u okviru Elektroprivrede Srbije, finansira se takođe iz budžeta Srbije. Ali i kosovska policijska služba, prakticno srpski policajci ne finansiraju se više iz Prištine,” izjavio je Ivanović.

On je dodao da se i pravosuđe mora rešiti na sličan način, navodeći da su i ‘železničari izašli iz albanskog sistema kao i carinici’.

“Znači postoji tu jedan potpuno odvojen status i odnos srpskih i albanskih institucija na Kosovu,”izjavio je Ivanović.

Međutim, navedene strukture su za UNMIK i Vladu Kosova paralelne institucije, čije funkcionisanje nije zakonski utemeljeno. Ipak, finansijska podrška Beograda upućena srpskim sredinama predviđena je planom Martija Ahtisarija, ali uz naznaku da se to može obaviti samo preko Vlade Kosova. Ali Srbi ne prihvataju taj plan, kao što ni ne priznaju institucije Kosova, posle proglašenja nezavisnosti.

Vlada u Prištini je najavila da će posle 15. juna kada stupi na snagu Ustav Kosova, vlast uspostaviti na celoj teritoriji Kosova i da će raditi na gašenju paralelnih struktura.

Premijer Hašim Tači je rekao da će se Ustav primenjivati na celoj teritoriji i za sve kosovske građane. Kosovski premijer još je pozvao pripadnike srpske zajednice da se integrišu u kosovsko društvo.

“Želim da i ovom prilikom pozovem Srbe da sarađuju i integrišu se u institucionalni život. Stupanje na snagu novog Ustava Republike Kosova je u interesu svih građana, u interesu mira i stabilnosti i naše sigurne budućnosti,” naglasio je Tači.

Uprkos tim pozivima Srbi će nastaviti sa formiranjem lokalne vlasti na osnovu rezultata izbora 11. maja. U mnogim sredinama već su odbornicima verifikovani mandati i stvaraju se koalicije.

Komentarišući to što ta vlast nije priznata od UNMIK-a i institucija Kosova, Ivanović ističe da su Srbi izabrali legalne i legitimne predstavnike i da oko toga niko ne sme imati dilemu.

“UNMIK hoće-neće mora da prizna ovu činjenicu da su izabrani pravi predstavnici naroda za razliku od ranijih izbora na kojim Srbi nisu ni učestvovali. Iako UNMIK nije hteo da se meša u albanske izbore u najmanju ruku mora tako da se ponaša i oko ovih srpskih izbora,” istakao je Ivanović.

XS
SM
MD
LG