Dostupni linkovi

Integracija u EU nema alternativu


Na Kosovu je 9. maj Dan Evrope obeležen porukama da integracija u Evropsku uniju nema alternativu. Čelnici institucija su pružili uveravanja da se Kosovo zalaže za evropsku integraciju i da preduzima konkretne korake u tom pravcu.

I sada Evropska unija” bio je moto obeležavanja Dana Evrope na manifestacijama, na kojima su zvaničnici preneli poruke posvećenosti Kosova članstvu u Evropskoj uniji. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je Kosovo pokazalo spremnost i ozbiljnost u ispunjenju kriterijuma EU. Sejdiu je ocenio da je Kosovo dobilo podršku za ulazak u EU onog trenutka kada je većina zemalja Unije priznala nezavisnost.


“Kosovo ima svoje političko mesto u Evropi. Danas mi smo spremni da snažno koračamo ka saradnji sa EU, kako bi se što pre prešao put ka članstvu u EU i NATO-u,” kazao je Sejdiu.

Čelnici su istakli potrebu ujedinjene Evrope u kojoj vladaju mir i stabilnost u odnosima izmedju država. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići (Krasniqi) ukazao je da se mora ubrzati ispunjenje standarda koji su neophodni za zajedničku integraciju Kosova i regiona u Evropsku uniju.

“Budućnost našeg regiona je u Evropi, ali to ne znači samo ulazak u porodicu integrisanih naroda. Integracija znači miran život i da ostavljamo iza nas bolnu istoriju ratovanja,” kazao je Krasnići.

A povodom Dana Evrope, premijer Kosova Hašim Tači učestvuje na dvodnevnom forumu “Evropa 2008”, koji se održava u Ljubljani u organizaciji Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Tači je tim povodom izjavio da je nezavisnost Kosova donela stabilnost regionu. On je kazao da je budućnost Kosova u Evropi i NATO-u. “To će biti najbolje za sve,” kazao je Tači.

Kosovo je na putu ka EU

Inače, Vlada Kosova je sastavila plan integracije u EU za period od 2008-2010. godine. Plan predviđa da Kosovo izgradi neophodne mehanizme kako bi se ispunili zadaci, koje Evropska komisija postavlja svim zemljama pre učlanjenja.
Zamenik premijera Hajredin Kući (Kuçi) kazao je da je proces evropske integracije dug, pun izazova ali da taj cilj nema alternativu.

“Svesni smo da je put ka EU dugačak i da zahteva maksimalno zalaganje institucija i društva uopšte, i mi težimo da čitav rad unapredimo,” kazao je Kući.

Čelnici međunarodnih institucija na Kosovu visoko su ocenili rad institucija i građana Kosova u procesu evropskih integracija. Šef UNMIK-a Joakim Riker posebno je ukazao na usklađivanje kosovskog zakonodavstva sa onim u EU.

“Kosovo je i zvanično na putu ka EU i to ne samo jer je dobilo politička obećanja na samitu u Solunu 2003. godine, kada je rečeno da je budućnost Balkana u EU. Na Kosovu postoji i Prateći mehanizam za stabilizaciju i pridruživanje koji nadgleda koliko su zakoni Kosova u skladu sa evropskim standardima,” rekao je Riker.

I dok je na Kosovu ukazano da postoji ozbiljna privrženost evropskim integracijama, ističe se da taj put nije bez problema. Pored rada na usklađivanju zakonodavstva i drugih standarda, veliki problem je i to što još uvek veliki broj zemalja EU ne priznaje Kosovo. Poslednja je Kosovo priznala Litvanija, kao 19. članica EU ili 41. zemlja u svetu. Zvaničnici kažu da će nepriznanje države Kosova od strane svih zemalja članica EU biti najveći problem u naporima Kosova da uđe u evropske tokove.
XS
SM
MD
LG