Dostupni linkovi

Sudski predmeti na čekanju


Pripadnici Kfora ispred zgrade Suda u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici Kfora ispred zgrade Suda u Kosovskoj Mitrovici

Pravosudni radnici upozoravaju da su sudske institucije u severnom delu Kosovske Mitrovice paralizovane nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Uz to je, tvrde, otežan rad i svih ostalih pravosudnih institucija u tom delu Kosova.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara radnici pravosuđa albanske i srpske nacionalnosti ne obavljaju svoj posao u UNMIK-ovom Opštinskom i Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice. Do 17. februara, kada je proglašena nezavisnost Kosova, u sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici radilo je 150 zaposlenih lica albanske nacionalnosti i oko 20 lica srpske nacionalnosti.

Kako je za Radio Slobodna Evropa kazao predsednik UNMIK-ovog Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici Kaplan Baruti, zaposleni u pravosuđu svoj posao privremeno obavljaju u zgradi Opštinskog suda u Vučitrnu:

”Zbog situacije nastale nakon 17. februara, kada su nadležni organi UNMIK-a i KPS, počev od 20. februara, zabranili radnicima pravosudnih organa u Mitrovici prevoz na radna mesta u njihovoj zgradi, čije se sedište nalazi u severnom delu grada, odlučeno je da se od svih pet pravosudnih organa, koji broje preko 170 zaposlenih lica svih nacionalnosti, formira jedna zajednička mobilna ekipa sa isključivim zadatkom da po potrebi radi u krivičnoj materiji, isključivo na pritvorskim predmetima, kao i na prijemu žalbi i drugih sudskih pismena vezanih prekluzivnim rokom, koja ne trpe odlaganje.”

Predsednik Okružnog suda Baruti istakao je da je zbog novonastale okolnosti i nemogućnosti obavljanja posla u UNMIK-ovom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici pravo građana znatno ugroženo:

Nastali problemi su mnogobrojni, obzirom da je na ovakav način u potpunosti paralizovana funkcija, ne samo ovih organa, već je sa veoma teškim i nepredvidivim posledicama otežan i rad svih ostalih pravosudnih organa u regiji ovog suda u pogledu ostvarivanja sloboda i ljudskih prava koja su zagarantovana i domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvenkcijama. Iz razloga što se svi spisi predmeta nalaze u zgradi suda u severnoj Mitrovici, strankama u sudskom postupku je objektivno onemogućeno da ostvaruju svoja prava. Međutim, posledice bi bile nenadoknadive ukoliko su, kako smo nezvanično informisani, iz bilo kog razloga spisi predmeta, oprema, elektronska postrojenja i stručna litetaratura uništeni ili odnešeni, budući da imamo veoma loše i gorko iskustvo iz 1999. godine, kada su naše kolege, na žalost, prilikom njihovog povlačenja i izmeštanja u druge prostorije iz zgrade poneli sve što je u njima bilo.”

Predsednika Suda pitali smo u kolikom broju su radnici pravosuđa albanske nacionalnosti do 1999. godine bili zastupljeni u sudu u Mitrovici:

“Obzirom na notornu i nepobitnu činjenicu da je za vreme režima Slobodana Miloševića izvršena institucionalna diskriminacija nosilaca pravosudnih funkcija, kao i ostalih administrativnih radnika albanske nacionalnosti, njihova zastupljenost u tadašnjem pravosuđu Mitrovice bila je neznatna. Ovome treba dodati i činjenicu da je u to vreme nacionalna struktura zaposlenih u ovim organima u velikoj meri bila poboljšana u korist zaposlenih srpske nacionalnosti i time što je nakon sprovođenja opšte reizbornosti, za nosioca pravosudnih funkcija izabran samo jedan sudija albanske nacionalnosti što je samim tim uticalo na znatno smanjenje broja zaposlenih lica u administraciji.”

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti, njih 200, od 21 februara protestuju ispred zgrade UNMIK-ovog Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su, kako kažu, isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosovo 1999. godine. Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da njihovi zahtevi o povratku na radna mesta i razgovori s nadležnima iz UNMIK-ovog pravosuđa do danas nisu dali rezultate. Bigović je istakao da radnici pravosudnih organa ostaju dosledni svojim zahtevima o povratku u zgradu Opštinskog i Okružnog Suda u Kosovskoj Mitrovici. Ispred kapije UNMIK-ovog Opštinskog i Okružnog suda i dalje je razapeta bodljikava žica, a zgradu obezbeđuju pripadnici Kfora.

U nemirima Srba sa pripadnicima UNMIK policije i Kfora u severnoj Kosovskoj Mitrovici 17. marta, koji su usledili posle hapšenja 53 bivših radnika suda, teže i lakše je povređeno više od 100 policajaca, vojnika i civila. Preminuo je ukrajinski policajac, a jedan Srbin zadobio je teške povrede.

XS
SM
MD
LG