Dostupni linkovi

Počelo suđenje u predmetu "Mreža"


Optuženi Siniša Stojčić, brat ubijenog Radovana Stojčića Badže, nekadašnjeg zamenika ministra policije Srbije, izjavio je na početku suđenja u predmetu "Mreža" da njih dvojica nisu organizovali šverc cigareta tokom devedesetih. Devetočlana grupa tereti se da je nelegalnim uvozom i prodajom cigareta tokom '97. oštetila državu za dva miliona dolara.

Siniša Stojčić odbacio je pred većem Specijalnog suda sve navode optužnice i izjavio da je optužba protiv njega i Radovana Stojčića Badže produkt mržnje prema njegovom bratu. On je rekao da Badža nije mogao da organizuje grupu koja je, kako se navodi, švercovala tokom '97., jer je ubijen aprila te godine. Radovan Stojčić likvidiran je u napadu u klasičnom beogradskom kriminalnom stilu, dok je sa sinom sedeo u restoranu 'Mama Mia' u Beogradu.


"Badža je ubijen jer je pokušao da zaustavi neke tajkune iz političke elite, a tužilaštvo do sada nije podiglo optužnicu protiv grupe koja ga je ubila", rekao je Stojčić.. Siniša Stojčić vlasnik je "R-5" kompanije iz Niša, u čijim je magacinima, prema optužnici, pronađeno dva kamiona švercovanih cigareta Željka Ražnatovića Arkana. "U martu '97. pozvao me Ražnatović i tražio da mu uskladištim neku robu. Policija je u kontroli ustanovila da su to cigarete, ali ih nisu oduzeli, već su mi rekli da ih Arkan preuzme", ispričao je pred sudom Stojčić.

Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme, rekao je za naš program da je logično da se optuženi brane na svaki mogući način:

"Naravno da će reći da ništa ne znaju i da nisu ništa loše radili, možda kasnije, ako se nešto dokaže, kažu da su to bila takva vremena. Ovo suđenje zapravo samo delimično otkriva do koje mere je režim Slobodana Miloševića bio kriminalni režim."

Prema navodima optužnice, cigarete su nabavljane u inostranstvu i unošene u Srbiju iz Bugarske, a po nalogu optuženog Mihalja Kertesa, bivšeg direktora Carine, lažno su prikazivane kao toaletni papir na koji je nekoliko puta plaćena carina od 10.000 dinara, umesto 600.000 dolara. Advokati odbrane u ovom predmetu pred početak suđenja bili su nezadovoljni što nisu uvaženi njihovi prigovori na optužnicu jer se, kako su naveli, "sve noseće i inicijalne optužne krivične radnje odnose na pokojnog Radovana Stojčića, a prema navodima u optužnici radnje okrivljenih proizilaze iz njih".

Po početku procesa nisu bili raspoloženi za komentar. Predrag Milovančević, advokat Mihalja Kertesa, kaže za naš program da je još rano za bilo kakvu analizu:

"Počeo je glavni pretres, sudsko veće ga vodi i to radi na jedan korektan način. Optuženi još nisu ispitani, sada se prvi put ispituju od strane sudskog veća koje će imati u vidu sve navode svih prigovora, sve ono na šta je odbrana ukazivala, i onda će na osnovu toga odlučivati."


Pored pomenutih, optuženi su i vlasnik firme "Deks" u Sokobanji Dejan Milenović, savetnik u Carini Petar Milenković, radnik Carine Nebojša Nikolić, bivši policijski general Stojan Mišić, bivši načelnik SUP-a Niš Radisav Gvozdenović, bivši načelnik SUP-a Zaječar Nenad Živadinović, kao i Zdravko Hristov. Novinar Dejan Anastasijević smatra da će ovo suđenje, kao i mnoga druga, pokazati da su najviši državni funkcioneri bili direktno i duboko umešani u organizovani kriminal:


"To otkriva prirodu tog režima, suštinski kriminalnog režima. Ovde se ne radi o korupciji unutar vlasti i o tome da u vlasti ima i poneki kriminalac, ovde se radi o kriminalnom režimu kojem je prioritet zapravo bio kriminal, a vlast je bila samo način na koji su ti njihovi drugi poslovi bili pokrivani i štićeni."


Bogoljub Milosavljević, profesor javnog prava, za naš program je rekao da su ovakva suđenja bitna za celo društvo:


"Ono što je, čini mi se, posebno važno u ovom slučaju jeste potvrđivanje onoga što javnost u Srbiji već zna, a to je da je režim koji je vladao devedesetih godina u Srbiji bio generator organizovanog kriminala – da je tolerisao bavljenje organizovanim kriminalom ljudima koji su bili na dosta visokim pozicijama. To se čak nekad smatralo i interesom države, to je bio obrazac po kojem se društvo kriminalizovalo i mislim da je jako bitno da se takve stvari konačno raščiste."


Zato je, zaključuje Bogoljub Milosavljević, najvažnije pokazati da je pravda dostižna:


"Zato što je veoma potrebno da se jasno stavi do znanja i ljudima koji su bili upleteni u takve radnje i nekim potencijalnim, budućim, činiocima da pravna država deluje. Da pravda može biti spora, ali da u krajnjem slučaju deluje i da svakoga ko se opredeli za tako nešto čeka zaslužena kazna."


Nakon policijske akcije 'Mreža' podignuta je optužnica i protiv grupe švercera na čijem čelu je bio biznismen Stanko Subotić Cane, a identifikovana je i treća grupa osumnjičenih u kojoj su bili Marko Milošević i Mirjana Marković, sin i supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, i Bojana Bajrušević.

XS
SM
MD
LG