Dostupni linkovi

Svjetski mediji i dalje o Kosovu i Srbiji


"New York Times" u uvodniku ističe da je Kosovo napravilo povijesni izbor prošloga mjeseca proglašenjem nezavisnosti, a da bi Srbija uskoro mogla učiniti također povijesni izbor – odlučiti se za bolju budućnost kao dio EU ili za izolaciju, stagnaciju i propadanje.

Britanski "Gardian" smatra da ukoliko Unija odluči podržati Tadića, morat će to učiniti daleko pažljivije nego je to uradila na predsjedničkim izborima.

Bilo je sasvim izvjesno da će proglašenje nezavisnosti Kosova voditi slomu vladajuće srbijanske koalicije i da će vlada tražiti izvanredne izbore, piše New York Times podsjećajući da je Kosovo simbol srpskog nacionalizma još od 14 stoljeća, te da su sve političke partije u Srbiji prilično glasne u namjeri da spriječe nezavisnost, ali suviše slabe da to provede u djelo. Istina svaka od stranaka sada ima svoje viđenje kako dalje. Tadićeva Demokratska stranka ima razumnu politiku. Favorizira brzo približavanje EU što je ekonomska nužnost, ali ima i strateški i diplomatski smisao.

Ipak, ono mala većina glasova koju je osvojio na predsjedničkim izborima, mogla bi se istopiti, i sada prevagnuti ultranacionalistima koji žele zamrzavanja odnosa sa Bruxellesom sve dok Unija podržava nezavisnost Kosova.

Pobjeda Tadićeve partije smatra New York Times bila bi najbolja opcija, kako sa Srbiju, tako i Evropu i SAD. Washington i Bruxelles mogu pomoći , ne samo tapšanjem Tadića po ramenu , već i konkretnim koracima kojima će se zaštiti i srpska zajednica na Kosovu. List podsjeća da Bushova administracija koja ima neupitan utjecaj na novu vladu Kosova mora ustrajati na zahtjevu da Priština trajno pokazuje želju za pomirenjem sa srpskom manjinom i Beogradom.

Britanski Gardian smatra da će predstojeći izbori u Srbiji biti test evropske perspektive zapadnog Balkana. List ističe da su građani Srbije nedavnim reizborom Tadića pokazali da jesu za evropsku budućnost, ali da će predstojeći izbori pokazati koliko su sada jaki nacionalni sentimenti u Srbiji. Autor teksta smatra da bi Radikali mogli imati najviše koristi. Tadić i njegova Demokratska stranka su pred velikim izazovom kako da uvjere birače da približavanje euro integracijama i osporavanje nezavisnosti Kosova nisu u suprotnosti i da je to najbolji put koji Srbija može izabrati. No, u u sadašnjoj političkoj situaciji ovakva strategija će na i te kakvoj provjeri. Ukoliko Unija odluči podržati Tadića i proevropske snage, kao što je to uradila na izborima prošlog mjeseca, to će ipak morati učiniti vrlo pažljivo, upozorava Gardian.

XS
SM
MD
LG