Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najveći investitori mogli bi otići nepovratno


Beograd, Terazije, Foto: Bojana Matić

Politički sukobi u Srbiji u pogledu toga da li i na koji način Srbija treba da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji, iznova otvaraju pitanje koliko se strani investitori mogu osećati sigurno u trenutnom političkom ambijentu.

Sasvim je sigurno da su stotine miliona dolara stranih investicija već obustavljene, a pod velikim znakom pitanja je i da li će već postojeće strane investicije ostati u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić, posle sastanka ekonomskog tima Vlade Srbije sa predstavnicima domaćih i stranih investitora, rekao je da direktne strane investicije predstavljaju budućnost Srbije. Kako je nakon tog sastanka navedeno, Vlada je dala čvrste garancije stranim i domaćim investitorima da će obezbediti makroekonomsku stabilnost i rebalans budžeta, ali bez povećanja poreza i bez povećanja javne potrošnje. Druga poruka koju je Vlada dala stranim investitorima je da će osigurati bezbednost ljudi i imovine i nadoknaditi štetu koja je nedavno pričinjena ambasadama pojedinih zemalja u Beogradu.

Predsednici Saveta stranih investitora Stajn Erik Vilan i Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković naveli su da su zadovoljni porukama koje su dobili na sastanku sa predstavnicima Vlade. Ipak, ekonomisti upozoravaju da bi odugovlačenje rešavanja ovako lošeg političkog stanja Srbiju moglo koštati značajnih investicija, a neki od najvećih investitora mogli bi otići nepovratno. Međutim, i među njihovim ocenama postoje razlike.

Ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže za RSE da trenutna situacija nije baš previše dramatična:

"Mislim da na investitore koji su se već našli u Srbiji neće imati značajnijeg uticaja jer sve ovo što se događa će se ipak nekako prebroditi ili rešiti. Ali, počinje da ima negativan uticaj na potencijalne nove ulagače, a može, ako malo duže potraje, imati uticaj i na ovaj vrući kapital – da počnu da skidaju svoja ulaganja sa Beogradske berze i da ih prebacuju negde drugde."

Ali, Miroslav Prokopijević, iz Centra za slobodno tržište, ima drugačije mišljenje. On za RSE kaže da se strani investitori ni izbliza ne osećaju sigurno, a da novih investicija neće biti:


"Nema govora o njihovoj sigurnosti jer kolika je njihova sigurnost pokazuje razbijanje njihovih radnji posle mitinga i berza koja slabi iz dana u dan, danas 1.79%. Dakle, nema govora o tome da se osećaju sigurno, oni su samo izvršili velika ulaganja i ne mogu tako brzo i lako da se izvuku bez velikog gubitka. Sada razmišljaju da li je ipak bolje da odu ili da ostanu – ne znaju šta će se desiti. Dakle, to je njihovo razmišljanje."

Milan Kovačević ističe da postoji razlika između onih stranih investitora koji su svoj kapital već uložili u Srbiju i onih koji se tek spremaju da to učine:

"Oni koji moraju da žure su malo nervozni, a onima koji ne moraju da žure ovo čak malo i odgovara, da se stvari još malo izbistre. Čitava situacija je prilično komplikovana i ima više nervoze nego nekih mogućnosti da se projektuje šta će stvarno biti."

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je nedavno da je Srbiji potrebno tri milijarde evra domaćih i stranih investicija godišnje jer će u suprotnom morati da se smanji javna potrošnja, ekonomski napredak će biti ugrožen, a standard građana će opasti. Pored toga, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da je od 2000. godine u Srbiju ušlo 13,5 milijardi dolara direktnih stranih investicija i da zahvaljujući tome Srbija ostvaruje rast izvoza od 30 procenata godišnje i da u stranim kompanijama sada radi oko 200 hiljada građana.

Uprkos svim ovim podacima plasman oko 750 miliona dolara stranih direktnih investicija privremeno je obustavljen zbog neizvesnih političkih prilika u Srbiji, kazao je pomoćnik ministra ekonomije za strana ulaganja Velimir Gavrilović. On je dodao da među stranim kompanijama, koje su zbog političke situacije nastale proglašenjem nezavisnosti Kosova privremeno zaledile svoje aktivnosti u Srbiji, jesu i italijanski proizvođač cipela 'Geoks', indijska 'Embasi Grup', japanski 'Ashahi Glas' i više italijanskih firmi u tekstilnoj industriji.

Ali, gradonačelnik Inđije, Goran Ješić, kaže za RSE da nije tačno da je 'Embasi Grup' odustala od ulaganja oko 600 miliona američkih dolara u tehnološki park u Inđiji. Ješić za RSE kaže da zbog političke situacije u Srbiji investitori odlažu ulaganja u Inđiju, koja je ove godine u izboru magazina Ef-Di-Aj, koji izdaje Fajnenšel Tajms, uvršćena među 25 evropskih gradova najboljih za investiranje:

"Srbija je definitivno politički nestabilna zemlja, ali ukoliko bismo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju došao bi ogroman broj investitora – za sada je to jedan broj onih najhrabrijih."

A sasvim neočekivano problemom stranih investicija nedavno se bavio i predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma čiji su poslanici izabrani u srbijanski parlament na listi DSS-NS, u okviru kvote Nove Srbije. On je u razgovoru za RSE rekao kako da želi da brani Srbiju preko privrednika iz moćnih zemalja, koji će, kako je ukazao, i sami braniti Srbiju zbog svog uloženog kapitala. Ipak, Marković je naglasio da ovo nije stav koalicije kojoj pripada već njegov lični stav:

"Na političkoj sceni ima nekih političara koji su i privrednici i političari, a mi koji smo privrednici branićemo ne njihove interese već njihov kapital u Srbiji, a oni će braniti Srbiju u svojim zemljama."

Miroslav Prokopijević naglašava da je sada teško reći na koji način će politička situacija u Srbiji u budućnosti uticati na stane investicije:

"Ako dođe do koalicije između DSS i SRS, ili neke slične koalicije, onda toliko koliko ona bude trajala može da se zaboravi na Srbiju u smislu ekonomskog razvoja, vratiće se politika devedesetih. A, ako bude neka druga opcija tek treba videti koja je to opcija i kakva će biti njena politika."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG