Dostupni linkovi

Posle nezavisnosti, Srbi van institucija


Vozila danskog kontingenta KFOR-a na putu u selu Zubin Potok
Vozila danskog kontingenta KFOR-a na putu u selu Zubin Potok

Predstavnici srpskih političkih partija na Kosovu ne učestvuju u radu Skupštine i Vlade Kosova zbog proglašenja nezavisnosti. Kažu da će njihovo učešće u institucijama Kosova zavisiti od uslova u kojima žive i rade kosovski Srbi.

Od 17. februara kada je proglašena nezavisnost Kosova u Skupštini i Vladi nema predstavnika kosovskih Srba. Predstavnici partija koje, i pored protivljenja Beograda, smatraju da se samo učešćem u institucijama mogu boriti za prava Srba, kažu da je posle odluke o nezavisnosti nastao osetljiv period za srpsku zajednicu.
Nenad Rašić, ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova, iz Samostalne liberalne stranke, kaže da članovi ta stranka apstinira zbog osetljivosti situacije.
“Mi smo najavili pre nekih 20 dana da ćemo u slučaju proglašenja nezavisnosti apstrinirati i uslovili smo naš ostanak u institucijama time da ne bude nekog nasilja ili nečega što bi moglo da ugrozi živote Srba.”
Slaviša Petković, lider Srpske demokratske stranke Kosova, kaže kako je odluka o izlasku iz institucija doneta uoči sednice Skupštine na kojoj je usvojena Deklaracija o nezavisnosti.
“Mi smo hteli da izrazimo svoj stav protivljenja toj odluci, to nam nije dozvoljeno i time nam je nedvosmisleno naglašeno da smo nepoželjni u parlamentu. Čim smo nepoželjni mi smo napustili parlament. Uvek treba naglasiti da je to jednostrani akt, em je jednostrani, em srpskim poslanicima nije data šansa da kažu za govornicom šta imaju da kažu u tome i jeste problem. Demokratija podrazumeva da se saslušaju sve strane. Zato kažem od 17. ništa se bitno nije promenilo, neka novina da bismo mi razmišljali o povratku.”
Deset srpskih poslanika nije prisustvovalo sednici Skupštine Kosova na kojoj je proglašena nezavisnost. Pored tih deset Srbi imaju i dva rezervisana mesta u vladi. Samostalna liberalna stranka ima pet poslaničkih i jedno mesto u Predsedništvu Skupštine, te dva ministarstva. Srpska demokratska stranka i neke druge partije imaju pet poslanika. Oni za sada ne odlaze na posao.
Zvanični Beograd ne podržava učešće Srba u kosovskim institucijama, stoga većina srpskih predstavnika deluje kroz ogranke stranaka iz Srbije ili kroz Srpsko nacionalno veće. S druge strane, medjunarodni i kosovski zvaničnici podržavaju predstavnike srpske zajednice da učestvuju u institucijama Prištine. Medjutim, posle nezavisnosti Samostalna liberalna stranka i Srpska demokratska stranka kažu da će svoju borbu za interese srpske zajednice nastaviti i van institucija.
Prema rečima Rašića Predsednistvo stranke stalno zaseda, a odluka o eventualnom učešću biće povezana sa uslovima u kojima žive i rade Srbi.
“Ukoliko sve bude u redu, ukoliko se vremenom pokaže da stvarno ima volje i želje da srpska zajednica ostane ovde, ukoliko Albanci i medjunarodna zajednica pokažu da su poželjni da nastave suživot na Kosovu, razmisličhemo. Do tada nemamo nekih zvaničnih odluka na nivou stranke o nastavku učešća u institucijama ili ne.”
Ističući kako se što pre mora poništiti odluka Skupštine o nezavisnosti, Slaviša Petković najavljuje da se političko delovanje nastavlja svakodnevnim sastancima sa predstavnicima medjunarodne zajednice.
“Ne moramo biti fizički u parlamentu da bismo štitili interes svoje zajednice. Mi sada svaki dan intenzivno radimo svoj posao zbog koga smo izabrani a to je zaštita interesa.
RSE: Kada ćete se vratiti u parlament?
Petković: Sad za sad kažem ako se ne poništi ta nelegalna odluka verovatno nikada.
XS
SM
MD
LG