Dostupni linkovi

'Ženski marš' pokreće prijave protiv čelnih bh. institucija


Press konferencija pokreta Ženski marš - Borba za život ispred zgrade Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine 30. aprila
Press konferencija pokreta Ženski marš - Borba za život ispred zgrade Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine 30. aprila

Organizatorice pokreta „Ženski marš – Borba za život“ najavile su u petak, 30. aprila, da će podnijeti krivične prijave protiv nadležnih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vladi i Parlamentu Federacije BiH, jer nije odgovoreno na njihove zahtjeve za pokretanje postupka smjene trenutnog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

Na listi zahtjeva organizatorica nalazi se smjena starog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja je imala rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Rok do kojeg su zastupnici trebali da odgovore na zahtjeve građanki i građana ističe danas, 30. aprila – kada je i održana press konferencija ovog pokreta ispred zgrade Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Također je, na press konferenciji, saopšteno kako je samo sedam parlamentaraca odgovorilo na njihove zahtjeve, te su najavile da će se sutra pridružiti prvomajskom protestu radnika.

Pokret "Ženski marš - Borba za život" se najprije, u ime nezadovoljnih građana i građanki, obratio zastupnicima se u aprilu sa zahtjevom za pokretanje postupka.

U Sarajevu su 6. aprila održani protesti na kojima je više stotina građana, iskazalo nezadovoljstvo, jer državna i federalna vlast nisu nabavili vakcine protiv COVID - 19, čime su, kako smatraju građani, ugrozili javno zdravlje.

Oni su tada od Vlade Federacije BiH tražili ostavku, jer kako kažu, nije odgovorila kako treba na izazove pandemije korona virusa.

S obzirom da nisu ispunjeni zahtjevi s protesta, održanog 6. aprila u Sarajevu, demonstranti su se okupili ponovo 17. aprila.

Sa protesta su građanke i građani tada poručili da će, ukoliko zahtjevi građana ne budu ispunjeni do 30. aprila, novi protesti u Sarajevu biti održani 1. maja.

Od Vijeća ministara BiH zahtjevali su uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u BiH i podnošenje neopozive ostavke, kako Vijeća ministara BiH, tako i Vlade Federacije BiH (FBiH).

Podsjetimo i da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine krajem marta 2021. formiralo predmet po krivičnoj prijavi grupe građana protiv četvoro bosanskohercegovačkih zvaničnika, zbog izostanka nabavke vakcina protiv korona virusa.

Krivična prijava podnesena je protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Razlog je, kako se navodi, postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. godine do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva.

Prema podacim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH do sada je u tom bh. entitetu vakcinisano blizu 45.000 osoba prvom dozom u prva četiri mjeseca 2021. godine, a 4.204. osobe drugom dozom.

Na području Republike Srpske do sada je 41.500 ljudi primilo prvu dozu, a drugu oko 20.000 osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje tog bh. entiteta.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, došla do nešto više od 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se tokom maja i juna.

U BiH je u četvrtak, 29. aprila stiglo još 50.000 Sinopharm vakcina koje je donirala Narodna Republika Kina.

XS
SM
MD
LG