Dostupni linkovi

Četvrtina zaraženih u svetu u SAD, deset miliona Amerikanaca bez posla


Njujork 2. aprila
Njujork 2. aprila

Broj zaraženih korona virusom u svetu je premašio milion, od toga je skoro četvrtina u SAD, a umrlo je više od 53 hiljade ljudi. Dok je u SAD, Španiji i Velikoj Britaniji preminulo najviše lica u jednom danu, svetska ekonomija nastavlja da pada.

Tako je broj nezaposlenih u SAD dostigao 10 miliona, a aviokompanije su smanjile letove za 80 odsto, pa će im biti potrebne godine za oporavak.

Peru ograničava kretanje stanovnika u zavisnosti od njihovog pola, tako da je muškarcima i ženama dozvoljeno da idu u kupovinu različitim danima.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.


Najviše zaraženih je u SAD – više od 245 hiljada, potom u Italiji oko 115.000 i Španiji oko 112.000, dok je Nemačka sa 84 hiljade na četvrtom mestu premašivši Kinu. Istovremeno, 212 hiljada inficiranih se oporavilo, dok je preminulo više od 53 hiljade lica. Najviše žrtava je u Italiji sa blizu 14.000, a potom u Španiji sa više od 10.000 ljudi.

U Nemačkoj i Belgiji broj umrlih je premašio hiljadu.

U SAD je u poslednja 24 sata od korona virusa umrlo 1.169 osoba, saopštio je američki Univerzitet Džons Hopkins dodajući da je to dosad najveći broj mrtvih za jedan dan u jednoj zemlji od izbijanja epidemije. Ukupno je od korona virusa u SAD umrlo 5.926 osoba.


U SAD je u poslednja 24 časa registrovano još 30.000 osoba pozitivnih na korona virus.

Svetska zdravstvena organizacija je pozvala vlasti u zemljama Bliskog istoka da brzo reaguju u sprečavanju širenja korona virusa, jer je broj zaraženih povećan za duplo na 60 hiljada u poslednjih sedam dana.

Njujorku ponestaje respiratora

Epicentar zaraze u SAD je Njujork, gde su od korona virusa umrle 1.562 osobe.

Gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio sinoć je prvi put od izbijanja epidemije apelovao na Njujorčane da pokriju lice kada izlaze na ulicu.

Predsednik SAD je naredio vojnoj industriji da izrađuje respiratore nakon što je nekoliko sedmica odbijao da šire primeni Zakon o proizvodnji za potrebe odbrane, koji je aktivirao sredinom marta.

On je optužio pojedine savezne države zbog nedostatka medicinske opreme, ističući da je trebalo da pripreme zalihe, te da je tu federalna vlast “da pripomogne, a nije činovnik koji prima narudžbe”.

Vlasti u državi Njujork su saopštile da će ostati bez respiratora za manje od jedne sedmice. Guverner Endrju Kuomo je kazao da je pomoć preko potrebna, žaleći se da američke države sada moraju da se nadmeću kako bi dobili neophodni medicinski materijal od federalnih agencija.

Tramp: Pomoć Rusije nije propaganda

Istovremeno, Tramp je rekao da su SAD prihvatile medicinsku opremu koju je poslala Rusija, te da ne brine da se taj potez može iskoristiti u propagandne svrhe.

On je kazao da mu je ruski predsednik Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora pre nekoliko dana “ponudio dosta veoma kvalitetnog medicinskog materijala i ja sam to prihvatio jer to može da spase mnogo života. Ja ću to prihvatati svakog dana”.

Po Trampovim rečima, to je “veoma lep gest”. Zvanični Vašington je potvrdio da je ruski teretni avion, sa opremom za ličnu zaštitu, respiratorima i drugim medicinskim materijalom, sleteo u Njujork 1. aprila.

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus je izjavila da je reč o “nabavci”, dok je Moskva opisala pošiljku kao “pomoć”.

Da li su lekovi za COVID-19 na vidiku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00


U Vuhanu i dalje mere opreza

Istovremeno, stanovnici Vuhana, u kome je izbila pandemija, upozoreni su da ostanu kod svojih kuća i pojačaju zaštitne mere nekoliko dana uoči predviđenog ukidanja restrikcija.

Zvaničnici traže opreznost u strahu od drugog talasa zaraze, mada postepeno ublažavaju pojedine mere.

U Kini je u petak zabeležen 31 novi slučaj infekcije, uključujući i dva koja je prenešena lokalno. Četiri osobe su preminule i sve su bile iz Vuhana.

Bez obzira na drastičan pad zaraženih od februara, čelnik Komunističke partije u Vuhanu Vang Žonglin je rekao da postoji veliki rizik od ponovnog širenja epidemije zbog unutrašnih spoljašnjih razloga te da mora da se istrajava na zaštitnim merama.

U gradu su ublažene neke od restrikcija poslednjih sedmica, a ograničenje za putovanje će biti ukinuto 8. aprila za stanovnike koji imaju “zeleni zdravstveni kod”, odnosno potvrdu da nisu zaraženi.

Kineske vlasti su savetovale diplomatama iz drugih zemalja da ne dolaze u Peking nakon što je zabranjen ulazak većini stranaca u cilju sprečavanja drugog talasa pandemije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova.

U Kini će u subotu biti odata počast 14 “mučenika” koji su umrli boreći se protiv pandemije. Među njima je i doctor Li Venliang koga su vlasti ukorile po optužbi “za širenje glasina”, kada je na početku upozorio na zarazu.

Umro je posle nekoliko sedmica od posledica korona virusa. U martu su centralne vlasti naložile istragu ovog slučaja i doctor Li je rehabilitovan, a nekoliko lokalnih zvaničnika kažnjeno.

U 10 sati biće tri minuta ćutnje u celoj zemlji, odloženi svi zabavni sadržaji, a na domaćim institucijama i stranim diplomatskim predstavništvima zastave će biti spuštene na pola koplja.

Generalna skupština UN apeluje na međunarodnu saradnju u borbi protiv Covida-19

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je kasno sinoć rezoluciju o borbi protiv korona virusa u kojoj se apeluje na "međunarodnu saradnju" i "multilateralizam". To je prvi takav tekst otkako je proglašena pandemija.

U rezoluciji se naglašava "potreba za potpunim poštovanjem ljudskih prava" i osuđuje "svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju".

U tekstu se ističe centralna uloga Ujedinjenih nacija u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi u svetu.

Rezolucija, koju su predložile Švajcarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, dobila je podršku 188 zemalja.

Preostalih pet država članica podržalo je predlog Rusije, u kojem se takođe zemlje pozivaju na saradnju, ali koja je sadržala zahtev za ukidanje međunarodnih sankcija u cilju borbe protiv pandemije.

Predlog Rusije dobio je podršku Centralnoafričke Republike, Kube, Nikaragve i Venecuele.

80 odsto manje međunarodnih letova

Broj Amerikanaca koji su podneli zahtev za naknadu jer su ostali bez posla prošle sedmice dostigao je rekordnih 6,65 miliona jer pandemija korona virusa i dalje ugrožava ekonomiju.

Ovo je skoro duplo više od 3,3 miliona zahteva prošle sedmice, a što i tada bila najveća cifra u istoriji SAD – pet puta veća od najgore sedmice tokom globalne krize 2008, tako da je sada nezaposleno oko 10 miliona Amerikanaca.

Američki dnevnik "Ju-Es-Ej tudej" prenosi i predviđanja Federalnih rezervi iz Sent Luisa da će biti ukinuto do 47 miliona radnih mesta i da će stopa nezaposlenosti dostići 32 odsto što je mnogo više nego 25 odsto tokom Velike depresije.

U Španiji je oko 900 hiljada građana ostalo bez posla. Polovina putničkih aviona u svetu je prizemljeno, a broj međunarodnih letova je smanjen za 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci ističu da će avioprevoznicima biti potrebne godine da se oporave.

“Oporavak je moguć jedino globalnom koordinisanom akcijom,” kazao je Berge (Boerge) Brende, predsednik Svetskog ekonomskog foruma.

Peru: Muškarci i žene u različito vreme u kupovinu

Peru ograničava kretanje stanovnika u zavisnosti od njihovog pola. Tako je muškarcima dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, sredom i petkom, ali samo da kupe najneophodnije stvari.

Žene mogu u nabavku ostalim danima, dok je nedeljom svima zabranjen izlazak. Ove mere će biti na snazi do 12. aprila. Panama je uvela prošle sedmice sličan režim odvojenog izlaska žena i muškaraca.

U Panami je dosada registrovano nešto više od 1.400 zaraženih korona virusom.

Britanski ministar: Kao da sam imao staklo u grlu

Britanski ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hancock), koji se oporavio od zaraze korona virusom, opisao je svoje iskustvo kao “veoma neprijatno”.

Kazao je da nije mogao da spava nekoliko noći te da se osećao kao “da mi je staklo u grlu”, zbog čega nije mogao da jede i pije.

“To je zaista zabrinjavajuće jer svi vidimo koliko je ova bolest ozbiljna,” kazao je Henkok dodavši da je smršao tri kilograma tokom izolacije.

Smenjen komandant američkog nosača aviona zbog 'loše procene'

Komandant američkog nosača aviona na nuklearni pogon “Teodor Ruzvelt” smenjen je nakon izjava da komanda mornarice ne čini dovoljno na sprečavanju širenja korona virusa na ovom brodu, prenosi BBC.

Kapetan Bret Krozier (Brett Crozier) je pismu komandi Pacifičke flote pre neki dan naveo da je oko 100 mornara pozitivno na korona virus, zatraživši da se ostatak od oko četiri hiljada iskrca kako bi se sprečilo širenje zaraze.

On je istakao da je nužna odlučna akcija.

"Nismo u ratu. Mornari ne treba da umru. Ako sada ne budemo delovali, propustićemo da zaštitimo na pravi način našu dragocenost od najvećeg poverenja – naše mornare", naveo je Krozier.

Međutim, vršilac dužnosti ministra mornarice SAD Tomas Modli (Thomas Modly) kazao je da je Krozier demonstrirao “veoma lošu procenu”.

Modli je kazao da je kapetan smenjen zato što je dozvolio da pismo dospe u medije.

Po njegovim rečima, to pismo je “stvorilo utisak da mornarica ne reaguje na njegova pitanja i ne radi svoj posao,” kao ni vlada.

“To apsolutno nije tačno,” istakao je Modli.

Više od četiri hiljade članova posade nosača aviona “Teodor Ruzvelt” je iskrcano i sada se nalazi u karantinu na ostrvu Guam u zapadnom Pacifiku, koje je američka teritorija.

Guverner ove oblasti je rekao da mornari mogu da ostanu koliko god žele pod uslovom da ne dolaze u kontakt sa lokalnim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG