Dostupni linkovi

Žrtve korona virusa na Kosovu uglavnom između 30 i 50 godina


Testiranje na prisutnost COVID-a 19, Priština
Testiranje na prisutnost COVID-a 19, Priština

Piše: Ariana Kasapolli | Priredila: Sandra Cvetković

U poslednje dve nedelje na Kosovu je preminulo 129 osoba od posledica COVID-a 19, bolesti koju izaziva korona virus.

Osobe koje su izgubile život su uglavnom starosne dobi od 30 do 50 godina, navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nehat Baftiu, direktor Klinike za anesteziologiju i reanimaciju pri Univerzitetsko kliničko bolničkom centru u Prištini.

On napominje da je, uprkos dobrim uslovima na intenzivnoj nezi, broj preminulih pacijenata i dalje visok.

Gde nastaje problem?

Većini inficiranih korona virusom potrebna je terapija kiseonika dok se životno ugroženi pacijenti priključuju na respiratore, za šta su zaduženi anesteziolozi.

Baftiu objašnjava da pacijenti koji boluju od COVID-a 19 i koji se nalaze na intenzivnoj nezi, uglavnom umiru od tromba, odnosno stvaranja krvnih ugrušaka na mozgu ili plućima.

"Intenzivna nega ispunjava sve uslove za lečenje pacijenata. Mislim da je uzrok smrti nedostatak razmene gasova u (plućnim) alveolama i tromboza, koju uzrokuje bolest COVID-19. Dotok kiseonika se reguliše tokom lečenja ali tromb, koji uzrokuje bolest COVID-19, začepi krvne sudove i ošteti mozak ili pluća. Prosečna starost pacijenata koji su preminuli na klinici je od 30 do 50 godina", kaže on.

Na Infektivnoj klinici je trenutno hospitalizovano oko 59 pacijenata, od kojih je 32 na terapiji kiseonika.

Direktorka ove klinike Ljindita Beriša (Lindita Berisha) napominje da se pacijenti kasno hospitalizuju, što otežava rad medicinskog osobalja.

Kako kaže Beriša, oboleli od COVID-a 19 se na početku leče u kućnim uslovima, a nadležnima na klinici se jave u odmakloj fazi bolesti.

"Dolaze nam sa teškim oboljenjima. Upoređujem situaciju iz marta meseca kada su se pojavili prvi slučajevi korona virusa. Tada su pacijenti dolazili na lečenje prvog dana. Sada je suprotno, dolaze tek nakon pet ili šest dana kada se njihovo stanje iskomplikuje. Međutim, nije to uzrok smrti jer nismo uradili neku analizu koja bi tačno pokazala da li je bilo pratećih bolesti", kaže Beriša.

Statistika preminulih

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 13.713 od kojih je 539 preminulo. Trenutan broj aktivnih slučajeva je 3.251.

Prema podacima Ministarstva zdravlja na Kosovu, broj hospitalizovanih pacijenta je u padu, a tvrde da će se smanjiti i broj smrtnih slučajeva.

"Pre određenog perioda, ove brojke je imala Severna Makedonija, sada je je tako i na Kosovu, ali i u zemljama kao što su Rumunija, Bosna i Hercegovina i još neke zemlje Evrope", navodi se u pismenom odgovoru Ministarstva.

"Broj preminulih na Kosovu je posledica velikog broja registrovanih slučajeva u junu, julu i avgustu kojima je bilo potrebno bolničko lečenje. Na dnevnom nivou broj hospitalizovanih se otišao na 650. Ranije se smatralo da je Kosovo u prednosti jer stanovništvo čini mlađa populacija, ali u praksi se pokazalo da su upravo mlade osobe, od 20 do 49 godina, najveći prenosioci infekcije zbog kretanja", dodaje se.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani izjavio je 1. septembra da Kosovo sa stopom smrtnosti od posledica COVID-a 19 "zaostaje" za razvijenim zemljama na Zapadu od dva do četiri puta.

Broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19 u poslednje dve nedelje u Severnoj Makedoniji iznosio je 36, u BiH 129, a u Srbiji 36.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG