Dostupni linkovi

Tim SZO na online sastancima sa kineskim zvaničnicima u Vuhanu


Dolazak delegacije Svjetske zdravstvene organizacije u Vuhan

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuje porijeklo COVID-a 19 počinje u petak, 15. januara, virtuelne sastanke sa kineskim domaćinima u Vuhanu, gdje je virus korona prvi put detektovan.

Tim SZO je dan ranije stigao u Vuhan bez dva člana, koji su pali na testu za antitijela u Singapuru.

"Tim je sada u obaveznom karantinu od 14 dana, a domaćini se odnose prema njima veoma dobro. Posao počinje danas, danas je prvi dan, putem telefonskih konferencija i virtuelnih sastanaka sa kineskim timom", napisao je na Tviteru član ekipe zoolog SZO Peter Dašak.

Parking i prilaz hotelu u kojem tim boravi odvojeni su trakom, a na ulazu stoje pripadnici obezbjeđenja.

Tim je stigao u Kinu u vrijeme kada je ova zemlja pod povećanmo uzbunom zbog ponovne pojave virusa korona u njenom sjeveroistočnom dijelu.

Dominik Dvajer, australijski virusolog iz ove ekipe, rekao je da on i ostali naučnici pokušavaju da ostave po strani politički dio priče oko ovog putovanja, javlja agencija Rojters.

SZO je saopštila da će dva odsutna člana tima biti ponovo testirani na antitijela. Petnaest članova ekipe bili su negativni na bolest prije polaska iz matičnih zemalja, a dodatne testove obavili su tokom tranzita u Singapuru.

XS
SM
MD
LG