Dostupni linkovi

Šta ruski vojni plaćenici rade u Centralnoafričkoj Republici?


Veći deo zemlje ostao je pod kontrolom različitih vojnih formacija, pre svega nekadašnjih Seleka boraca i hrišćanskih alijansi poznatih kao Anti-balaka
Veći deo zemlje ostao je pod kontrolom različitih vojnih formacija, pre svega nekadašnjih Seleka boraca i hrišćanskih alijansi poznatih kao Anti-balaka

Tekst: Carl Schreck, Priredile: Mila Đurđević i Tatjana Bogdanov Krstić

Trojica ruskih novinara ubijena su u Centralnoafričkoj Republici (CAR) ove nedelje, pošto su istraživali priču o prisustvu kontroverzne ruske paramilitarne jedinice, čiji su se plaćenici navodno borili u Ukrajini i Siriji.

Kolege Orkhana Džemala, Aleksandra Rastorgijeva i Kirila Radčenka kažu da je trojac snimao dokumentarac o privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji Vagner, za koju su francuski i ruski mediji pisali da su aktivni u CAR.

Zvaničnici Centralnoafričke Republike potvrdili su da su novinare iz zasede ubili nepoznati napadači.

Ruska vlada nikada nije zvanično potvrdila prisustvo Vagner grupe u ovoj afričkoj zemlji i poriče da ova kompanija radi po nalogu Moskve. Privatnu vojnu kompaniju navodno kontroliše Jevgenij Prigožin, dugogodišnji saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina. Prigožin je negirao povezanost sa grupom Vagner.

Ovih pet stvari bi trebalo znati o ruskim vojnim plaćenicima koji rade u Centralnoafričkoj Republici.

Zašto su ruski plaćenici tamo?

Centralnoafrička Republika, inače jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, pod embargom je Ujedinjenih nacija na oružje od 2013. godine kada je naoružana, većinom muslimanska koalicija, poznata kao Seleka preuzela vlast. Hrišćanske naoružane formacije su uzvratile. U sukobima je ubijeno hiljade ljudi dok je stotine hiljada njih moralo da napusti svoje domove.

Fosten-Aršanž Tuadera predsednik Centralnoafričke Republike
Fosten-Aršanž Tuadera predsednik Centralnoafričke Republike

​Fosten-Aršanž Tuadera izabran je za predsednika Centralnoafričke Republike 2016. godine. Međutim, veći deo zemlje ostao je pod kontrolom različitih vojnih formacija, pre svega nekadašnjih Seleka boraca i hrišćanskih alijansi poznatih kao Anti-balaka. Ujedinjene nacije (UN) su uspostavile mirovnu misiju u CAR 2014. godine.

U decembru 2017. godine, Rusija je obezbedila izuzeće od sankcija na naoružanje Saveta bezbednosti, čime Moskva dobija dozvolu da isporučuje oružje i sprovodi obuku za ono što ekspertski tim Ujedinjenih nacija opisuje kao deo multinacionalnih napora, uključujući i Misiju Evropske unije za vojnu obuku, da se osnaže vojne i bezbednosne snage CAR-a.

Koliko ih je i šta rade?

Prema izveštaju stručnjaka UN koji su prošle nedelje učestvovali na panelu, Rusija je u decembru obavestila Komitet Saveta bezbednosti, koji nadgleda embargo o naoružanju sa CAR, o učešću 175 ruskih "instruktora" u misiji obučavanja. Od tog broja, 170 njih su identifikovani kao civilni instruktori, dok je preostalih pet iz ruske vojske, navodi se u izveštaju.

Prema tom izveštaju, ruski instruktori rade na brojnim zadacima - od pratnje konvoja građevinskog materijala za bolnice, obezbeđivanja bolnica za koje je donacije obezbedila Rusija do obučavanja policije, što je jedan od uslova da bi Rusija opremala policiju oružjem.

Na panelu je rečeno da je ruski državljanin imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost Tuaderea i da je Rus "angažovan da razgovara sa oružanim grupama" o "razoružanju, demobilizaciji i reintegraciji, nacionalnom pomirenju" kao i o podeli prihoda od eksploatacije prirodnih resursa.

U junu su dva vladina vojnika i jedan ruski instruktor ranjeni u napadu milicije dok su putovali na jug zemlje.

Zbog čega se grupa Vagner dovodi u vezu sa CAR?

U nekoliko medijskih izveštaja poslednjih godina stoji da je moguće da Vagnerovi plaćenici rade u CAR. U martu, reporter ruskog sajta Znak.com, posetio je prostorije kojima navodno upravlja Vagner, u blizini ruskog grada Krasnodar na jugu zemlje.

Reporter je citirao vojnog veterana koji živi u gradu gde je locirana Vagner grupa, koji mu je rekao da se Vagnerovi plaćenici spremaju da idu u Afriku u misiju obuke.

Dve nedelje kasnije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov javno je govorio o 175 ruskih "instruktora" koji su poslati u CAR "krajem januara – početkom februara" ali bez navođenja da li je civilno osoblje zaposleno od strane Vagnera ili neke druge vojne kompanije.

Tri ruska novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici
Tri ruska novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici

​Ruski istraživački sajt "The Bell" u junu je citirao neimenovani izvor koji je saopštio da su Vagnerovi plaćenici trenirali snage CAR-a. Prošlog meseca Jevgenij Šabajev, vođa kozačke organizacije koji je rekao da je posetio povređene Vagnerove plaćenike u sukobu sa američkim snagama u Siriji u februaru, objavio je pismo u kome stoji da su snage ove vojne kompanije služile u CAR i "drugim afričkim i arapskim zemljama".

Urednik Centra za kontrolu istrage (TsUR), čiji je osnivač milijarder i neprijatelj Kremlja Mihail Kodorkovski i koji je finansirao i istragu trojice ubijenih novinara u CAR, saopštio je 1. avgusta 2018. godine da su ubijeni novinari došli do objekta za koji se veruje da služi kao baza Vagnerovih operativaca. U objekat nisu mogli da uđu, jer im je rečeno da to ne mogu da učine bez dozvole ruskog Ministarstva odbrane.

Koji je interes Rusije?

Rusija tvrdi da želi da povrati mir u CAR obezbeđivanjem oružja i obukom vladinih snaga.

"Ruska pomoć se sprovodi u sklopu zajedničkih napora međunarodne zajednice da ojača jedinice nacionalne bezbednosti CAR", rekao je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Artijom Kozin u izjavi od 22. marta.

Moskva, međutim, ne krije svoj ekonomski interes koji je povezan sa prirodnim resursima ove zemlje.

"Rusija istražuje mogućnosti razvoja prirodnih resursa Centralne Afrike od čega bi korist imale obe zemlje", rekao je Kozin. "Perpsektivne koncesije za istraživanje ruda počele su 2018. godine. Verujemo da će ovi projekti doprineti stabilizaciji ekonomske situacije u CAR, unapređenju izgradnje infrastrukture i da će služiti kao osnova za prikupljanje dodatnih investicija u privredu zemlje".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa Tuaderom u Sočiju u Rusiji u oktobru. Tada je izjavio da su zvaničnici "potvrdili odlučnost svojih zemalja" da unaprede bilateralne odnose "i ukazali na značajan potencijal partnerstva u istraživanju mineralnih sirovina" i energije.

Putin se sreo sa Tuaderom u Sankt Petersburgu u maju, kada je naglasio da će Moskva "biti zadovoljna da razmotri brojne planove sa ciljem jačanja naših odnosa, pre svega na ekonomskom i humanitarnom planu".

Ko su 'Vagnerovi' ljudi?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Kakav uticaj ima rusko prisustvo?

Dok se Rusija hvalila svojim oružjem i držanjem obuka u CAR-u u cilju stabilizacije zemlje, u izveštaju stručnjaka panela UN, objavljenom prošle nedelje, navodi se da je novo oružje koje su vladine snage dobile od Rusije motivisalo pobunjeničke milicije da se dodatno naoružaju.

"Nedavna nabavka oružja od strane vlade podstakla je aktiviranje nekadašnjih frakcija Selaka", navodi se u izveštaju.

Savet je dodao da su im naoružani pripadnici milicije rekli da "pošto se vlada odlučila za vojnu opciju (obučavanje, naoružavanje i napad) umesto političkog procesa, naoružane grupe moraju biti spremne".

U izveštaju stručnjaka UN takođe stoji da je došlo do pogoršanja bezbednosne situacije u Bangiju i Bambariju, usled "ozbiljne eskalacije nasilja i na onim područjima gde je situacija ranije bila bolja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG