Dostupni linkovi

Trojica ruskih novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici


Ruska organizacija za onlajn novosti Centar za kontrolu istrage (TsUR) je 31. jula na Facebooku objavila da su novinari - koji su identifikovani kao Orkhan Džemal, Aleksandr Rastorgujev i Kiril Radčenko

Trojica ruskih novinara koji su istraživali aktivnosti ruske paravojne organizacije u Centralnoafričkoj Republici su ubijena, saopštila je njihova medijska kuća i lokalne vlasti.

Ruska organizacija za onlajn novosti Centar za kontrolu istrage (TsUR) je 31. jula na Facebooku objavila da su novinari - koji su identifikovani kao Orkhan Džemal, Aleksandr Rastorgujev i Kiril Radčenko - u Centralnoafričkoj Republici pravili dokumentarni film o ChVK Vagneru, privatnom izvođaču radova koji zapošljava stotine plaćenika koji su navodno sprovodili tajne borbene misije u ime Kremlja u istočnoj Ukrajini i Siriji.

Lokalni i međunarodni mediji izveštavali su da Vagner posluje u Centralnoafričkoj Republici od kada je Rusija ove godine isporučila lakše naoružanje snagama bezbednosti u toj zemlji i rasporedila stotine vojnih i civilnih instruktora da ih obučavaju.

Ruske vlasti negiraju da Vagner radi po njihovom nalogu.

Povezanost ove grupe sa Kremljom je opskurna i nepotvrđena, ali The New York Times je objavio da su njeni lideri dobili nagrade od Kremlja, a njeni plaćenici bili obučeni u objektima ruskog ministarstva odbrane.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je 31. jula potvrdilo da su pronađena tri lica sa identifikacionim dokumentima koji su pripadali Džemalu, Rastorgujevu i Radčenkau, te da su njihova tela vraćena u glavni grad Bangui.

Ruski istražitelji rekli su da su otvorili krivični slučaj.

XS
SM
MD
LG